Oszukać czas
Jako produkt uboczny przemiany materii powstają w organizmie człowieka wolne rodniki. Niszczą one cząsteczki DNA i są główną przyczyną fizycznych objawów starzenia się.
Wpływają także negatywnie na błonę komórkową i sprzyjają powstawaniu chorób układu krążenia, płuc i nowotworowych.
Antyoksydanty zaś to takie substancje, które neutralizują negatywny wpływ wolnych rodników i wpływają pozytywnie na organizm. Najważniejsze antyoksydanty to: witamina E, C, beta-karoten, selen, a także koenzym Q10, cynk, miłorząb japoński (Ginkgo Bilboa), luteina i kwas linolenowy.
Witamina E - hamuje oksydację witaminy A, C i selenu. Chroni serce, gdyż działa przeciwzakrzepowo i rozszerza naczynia krwionośne. Po operacjach serca przyspiesza rekonwalescencję. Razem z witaminą A chroni płuca przed zanieczyszczeniami. Obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi. Wzmacnia system odpornościowy i przeciwdziała jełczeniu tłuszczów. Wspomaga leczenie choroby Parkinsona, opóźniając objawy drżenia mięśni i zaburzeń równowagi.
Beta-karoten jest prowitaminą wit. A, co oznacza, że organizm sam wytwarza z niego witaminę A, w zależności od potrzeb. Zażywanie beta-karoteny jest bezpieczne, gdyż w tej postaci nie dochodzi do przedawkowania wit. A. Pomaga przy wielu schorzeniach wzroku, chroni przed zakażeniem dróg oddechowych, utrzymuje w dobrym stanie skórę, włosy, dziąsła i zęby. Chroni przed chorobami serca i układu krążenia, a także jest skuteczny w profilaktyce chorób nowotworowych.
Selen opóźnia starzenie się tkanek. Razem z wit. E działa silnie, tzn. że mają tzw. działanie synergiczne. Selen neutralizuje działanie niektórych substancji rakotwórczych, a więc chroni przed chorobami nowotworowymi. Jest wskazany zarówno dla mężczyzn, jak i kobiet. U kobiet łagodzi objawy menopauzy, a u mężczyzn zapobiega (wraz z cynkiem) chorobom prostaty. Mężczyźni mają zwiększone zapotrzebowanie na selen.
Zdolność wytwarzania antyoksydantów przez organizm zależy od predyspozycji genetycznych, wieku i sposobu odżywiania. Wyczerpany chorobą, starszy lub nieprawidłowo odżywiany organizm wytwarza mniej antyoksydantów i słabiej broni się przed chorobami. W takich przypadkach wskazana jest suplementacja, czyli uzupełnienie niedoborów poprzez zażywanie odpowiednich preparatów zawierających wymienione wyżej antyoksydanty.
Więcej porad: