Oto, dlaczego powinnaś ograniczyć spożycie cukru!

Często mówi się, że "cukier to biała śmierć". Czy rzeczywiście jest aż tak źle i musimy trzymać się od niego z daleka? Zdania na ten temat od dawna są podzielone, ale na pewno nie warto z nim przesadzać.

Jeżeli potrafisz zachować umiar, niewielka ilość cukru nie powinna ci zaszkodzić
Jeżeli potrafisz zachować umiar, niewielka ilość cukru nie powinna ci zaszkodzić 123RF/PICSEL

Cukier z pewnością nie należy do najzdrowszych rzeczy pod słońcem, jednak to nie on sam w sobie jest szkodliwy, a jego nadmiar. W XXI wieku często spożywamy ogromne jego ilości, nawet nie zdając sobie z tego sprawy.

Znajduje się nawet w napojach i produktach, które na pierwszy rzut oka wydają się zdrowe. Najważniejsze jest jednak nie to, aby nagle całkowicie odmawiać sobie wszystkiego, tylko, aby ograniczyć spożywanie substancji słodzących np. wraz z niezdrowymi napojami, bo to jedynie sacharoza i... puste kalorie.

Niektórzy uważają, że brązowy cukier jest zdrowszy niż ten biały, bo zawiera śladowe ilości substancji odżywczych.

Czy cukier naprawdę aż tak szkodzi? Opinie są podzielone, jednak na pewno nie należy z nim przesadzać
Czy cukier naprawdę aż tak szkodzi? Opinie są podzielone, jednak na pewno nie należy z nim przesadzać 123RF/PICSEL

Istotne jest jednak to, aby po prostu unikać nadmiaru słodkiego, bo w ten sposób nietrudno o nadwagę, czy nawet otyłość. Nadmiar cukru powoduje też próchnicę i zwiększa ryzyko chorób krążenia, wystąpienia stanów zapalnych, insulinoodporności czy nawet cukrzycy.

Dobrze jest więc ograniczać to, co nam szkodzi i świadomie sięgać po produkty. 

Zobacz także:

Wegańskie rafaello (Ipla/Polsat)
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas