Oto powody, dla których warto jeść gruszki
Według naukowców z Holandii jedzenie gruszek znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Owoce te mogą zapobiegać rozwojowi nadciśnienia, a to dlatego, że zawierają sporo obniżającego ciśnienie potasu.
Są także bogate w jod, minerał, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy.
Masz problemy z koncentracją? Wprowadź do swojej diety gruszki. Zawarty w nich bor wspomaga pracę szarych komórek. Pierwiastek ten zapobiega również utracie wapnia z kości, dlatego dojrzałe owoce powinny jeść osoby narażone na osteoporozę.
Dokuczają ci zaparcia lub biegunki? I w jednym, i drugim przypadku pomoże ten sam owoc. Dojrzałe i miękkie owoce pobudzają trawienie. Mało soczyste i cierpkie zadziałają odwrotnie.
Okazuje się, że gruszki wcale nie są ciężkostrawne (wyjątek stanowią dzikie owoce gruszek). Trzeba tylko dobrze pogryźć każdy kęs, żeby trawienie stało się łatwiejsze. Na zdrowie.