Oto powody, dla których warto jeść gruszki
Według naukowców z Holandii jedzenie gruszek znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Owoce te mogą zapobiegać rozwojowi nadciśnienia, a to dlatego, że zawierają sporo obniżającego ciśnienie potasu.
Są także bogate w jod, minerał, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy.
Dlaczego warto jeść gruszki
Masz problemy z koncentracją? Wprowadź do swojej diety gruszki. Zawarty w nich bor wspomaga pracę szarych komórek. Pierwiastek ten zapobiega również utracie wapnia z kości, dlatego dojrzałe owoce powinny jeść osoby narażone na osteoporozę.
Dokuczają ci zaparcia lub biegunki? I w jednym, i drugim przypadku pomoże ten sam owoc. Dojrzałe i miękkie owoce pobudzają trawienie. Mało soczyste i cierpkie zadziałają odwrotnie.
Ciężko na żołądku?
Okazuje się, że gruszki wcale nie są ciężkostrawne (wyjątek stanowią dzikie owoce gruszek). Trzeba tylko dobrze pogryźć każdy kęs, żeby trawienie stało się łatwiejsze. Na zdrowie.