Owoce i warzywa bez pestycydów
Sama woda z kranu nie pomoże, by pozbyć się pestycydów. Jest kilka możliwości pozbycia się szkodliwych substancji z warzyw i owoców.
Jabłka (ich skórka często jest pokryta woskiem), truskawki, nektarynki, brzoskwinie, szpinak, seler, ogórki, ziemniaki i pomidory, papryka. One wymagają naszej troski zanim zostaną zjedzone.
Kąpiele
Jednym ze sposobów jest zanurzenie warzyw i owoców w kwaśnej kąpieli, a potem w zasadowej. Pierwszą kwaśną kąpiel przygotujesz z litra wody i szklanki octu jabłkowego lub 1/2 spirytusowego oraz łyżki soli. W tej kąpieli pozostaw warzywa i owoce (powinny być całe zakryte wodą) pięć minut. Następnie przełóż owoce i warzywa do miski z wodą o odczynie zasadowym. Przygotujesz ją z litra wody oraz dwóch łyżek sody oczyszczonej. Owoce i warzywa powinny tyle samo leżeć w kąpieli zasadowej, ile leżały w kwaśnej (możesz odmierzyć czas minutnikiem).
Leżakowanie
Najprostszym sposobem na pozbycie się chemii z warzyw i owoców jest włożenie ich do roztworu wody z solą na 10-15 min. Do litra wody dodaj dwie płaskie łyżki soli kuchennej.
Spryskiwanie
Inną receptą jest przygotowanie wody (250 ml) z octem spirytusowym (dwie łyżki) oraz sokiem z cytryny (dwie łyżki), przelanie roztworu do butelki ze spryskiwaczem i obfite spryskanie tym owoców, pozostawienie ich tak 40 min i spłukanie na koniec bieżącą wodą.
Kiedy płukać, spryskiwać?
Najlepiej tuż przed spożyciem.
Zobacz także: