Owoce morza dla każdego?

Za wprowadzeniem ich do jadłospisu przemawia wiele korzyści. Ale są i przeciwwskazania.

Owoce morza stanowią źródło dobrze przyswajalnego białka
Owoce morza stanowią źródło dobrze przyswajalnego białka123RF/PICSEL

W polskich sklepach owoce morza stały się zupełną normalnością. Są dobrej jakości, w przystępnych cenach. Warto się w nich rozsmakować, bowiem mule, ostrygi, krewetki i małże stanowią źródło dobrze przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, mnóstwa cennych pierwiastków, jak selen, fluor, jod oraz witamin z grupy B.

Niestety, istnieje też druga strona medalu: apetyczne frutti di mare należą do jednych z najczęstszych alergenów - wywołują silne reakcje uczuleniowe. Skorupiaków nie powinni też jeść cierpiący na dnę moczanową, ponieważ zawierają one puryny, które mogą podwyższyć poziomu kwasu moczowego we krwi i wywołać napad choroby.

Zobacz także:

Co Rafał Cieszyński szepcze do ucha Marcie Wierzbickiej?Styl.pl/materiały prasowe
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas