Papryka wzmocni serce
Czerwona papryka pomaga utrzymać linię, obniża ciśnienie krwi i chroni przed chorobami układu krążenia. Jedzona regularnie zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona.
Papryka jest nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej czterokrotnie więcej niż cytryny. Witamina C w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem temperatury. Cenne są zarówno świeże strąki, jak i różne przyrządzane z nich potrawy i przetwory.
Składniki:
- 4-5 papryk
- szklanka ryżu
- 1/2 szklanki ugotowanego groszku
- 2 ugotowane marchewki
- pomidor malinowy
- mała cebula
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- 3 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Ryż ugotuj al dente. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na 2 łyżkach oleju.
Dodaj groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę i pomidora. Smaż 3-4 minuty. Warzywa dodaj do ryżu, dopraw i całość dokładnie wmieszaj.
Papryki umyj, odetnij ich górną część, tworząc czapki, i wydrąż środki oczyszczając je z pestek. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem.
Paprykę faszeruj ryżem z warzywami i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w 200°C przez ok. 30 minut.
Zobacz również:
Hania ma 17 miesięcy i SMA1 - rdzeniowy zanik mięśni. Innowacyjna terapia genowa kosztuje ponad 9 milionów złotych. Środki potrzebne są jak najszybciej, bo warunkiem przystąpienia do leczenia jest rozpoczęcie go przed ukończeniem drugiego roku życia. Niestety, w prowadzonej od sześciu miesięcy zbiórce, nadal brakuje ponad czterech milionów złotych.
JEŚLI MOŻESZ, WESPRZYJ ZBIÓRKĘ: www.siepomaga.pl/haneczka
Przeczytaj historię Hani: Bez terapii genowej Hania nie ma szans. Pomóż dokończyć zbiórkę