Reklama

Pięć pokarmowych duetów ważnych dla twojego zdrowia

Stosuj się do tych zasad, a poprawisz przyswajanie przez organizm cennych składników.

Mięso i sok z grejpfruta

Jeśli borykasz się z niedokrwistością z powodu niedoboru żelaza (częsta u kobiet chorych na mięśniaki), stosuj zasadę: po zjedzeniu schabowego czy pasztetu wypijaj szklankę soku z grejpfrutów czy pomarańczy. Dzięki zawartej w nich witaminie C żelazo obecne w wołowinie czy wątróbce będzie się lepiej wchłaniać.

Natka pietruszki jest wyjątkowo dobrym, wręcz niezbędnym, dodatkiem do dań mięsnych i nie tylko. Natka ma sporo żelaza, a ponadto obfituje w kwas foliowy (wit. B9) potrzebny do jego przyswajania. Siekanymi listkami posypuj kanapki, mięso i sałatki, a szybko poprawisz wynik morfologii.

Reklama

Żółty ser i olej roślinny

Tłuste sery (również mięsa i kiełbasy) bogate w cholesterol zawsze łącz na talerzu z produktami, które są źródłem fitosteroli. Substancje te zmniejszają bowiem wchłanianie cholesterolu LDL.

Źródłem fitosteroli są miękkie margaryny (zwłaszcza Benecol, Flora proactiv) oraz oleje roślinne, np. arachidowy, sezamowy, sojowy, rzepakowy i lniany. Dodawaj je do sałaty, możesz też kilkoma kroplami oleju skrapiać kanapki, zamiast smarować je masłem.

Oprócz olejów warto spożywać rośliny strączkowe, orzechy i awokado, które też obfitują w fitosterole.

Kawa i orzechy

Dodając do każdej małej czarnej parę orzechów, na bieżąco uzupełnisz niedobór magnezu. Gdy bowiem każdego dnia wypijasz kilka filiżanek espresso czy americano, tracisz sporo tego mikroelementu. Kawa pobudza metabolizm i zwiększa ilość wydalanego moczu, co prowadzi do wypłukiwania elektrolitów z organizmu. By temu zapobiec, chrup orzechy brazylijskie, pekan lub włoskie albo migdały, które też są źródłem dobrze przyswajalnego magnezu.

Czekolada w duecie z jogurtem - Niedobór magnezu uzupełnisz też, sięgając po czekoladę czy kakao. Pierwiastek ten będzie lepiej się wchłaniał, jeśli wypijesz jogurt czy zjesz trochę sera (ważne jest białko mleczne).

Śledź i świeża mięta

Uzupełniasz poziom witaminy D3 w organizmie i często jadasz śledzie, makrelę, tuńczyka i dorsza, które są jej najbogatszym źródłem? Łącz te ryby np. z sałatką z dodatkiem świeżych liści mięty. Zioło to działa rozkurczająco na mięśnie gładkie, pobudza też wytwarzanie żółci i ułatwia trawienie. Dzięki temu zwiększysz wchłanianie witaminy D w jelitach.

Dla cierpiących na refluks - Obfitujące w nią jaja i dojrzewające sery łącz z bazylią i oregano, które, podobnie jak mięta, poprawiają jej biodostępność (ważne dla osób unikających tego zioła z powodu refluksu). Dużą rolę we wchłanianiu tej ważnej dla kości i mózgu witaminy odgrywa też sól. A zatem dania z jaj - jajecznicę, jajko sadzone czy omlet - dosalaj bez wyrzutów sumienia.

Tego nie łącz

Spożywając biały ser czy twarożek z pomidorami lub popijając taki posiłek sokiem pomidorowym, pogarszasz wchłanianie składników odżywczych. Zawierają one substancję o silnym działaniu, wchodzącą w reakcję z wapniem zawartym w twarogu (także jogurcie czy śmietanie).

Częste delektowanie się białym serem z sałatką z pomidorów powoduje, że wapń, zamiast wchłaniać się do kości, pozostaje we krwi (jego nadmiar poważnie zagraża sercu).Może też odkładać się w stawach w postaci nierozpuszczalnych złogów powodujących obrzęk i ból.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy