Pięć powodów, dla których warto jeść orzechy włoskie

Najsmaczniejsze są właśnie teraz, jesienią, kiedy można jeszcze obrać je z żółtawej skórki. Smak to jednak tylko jedna z wielu zalet orzechów włoskich. Przeczytaj, a potem jedz na zdrowie.

article cover
123RF/PICSEL

Pięć powodów, dla których warto jeść orzechy włoskie

Najsmaczniejsze są właśnie teraz, jesienią, kiedy można jeszcze obrać je z żółtawej skórki. Smak to jednak tylko jedna z wielu zalet orzechów włoskich. Przeczytaj, a potem jedz na zdrowie.

Na koniec tej wyliczanki zalet mamy też jedną, mniej optymistyczną informację. Orzechy włoskie należą do najbardziej kalorycznych przekąsek: 100 gram tego przysmaku to ponad 600 kcal. Ci, którzy dbają o linię, nie powinni więc przesadzać z ich spożywaniem. 123RF/PICSEL
Po orzechy włoskie powinni sięgnąć nie tylko dbający o odporność, ale również osoby cierpiące na choroby serca. W tych maleństwach znajduje się bowiem L-arginina, substancja wpływająca na rozszerzanie naczyń wieńcowych. 123RF/PICSEL
Kto czytał w szkole „Trylogię” ten pewnie pamięta, że pan Zagłoba zalecał codzienne spożywanie orzechów w celu podniesienia sprawności umysłowej. Według jego koncepcji, z orzechów do głowy miało przedostawać się cudotwórcze „oleum”. W tej koncepcji było ziarno prawdy – orzechy, dzięki dużej zawartości fosforu, rzeczywiście usprawniają pracę mózgu.123RF/PICSEL
Nie lubisz ryb, ale wiesz, że powinny być składnikiem zdrowej diety? Spokojnie. W pewnym stopniu możesz zastąpić je włoskimi orzechami. Zawierają one bowiem kwasy omega -3 i to w bardzo dużej dawce. By pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 wystarczy zjeść trzy orzechy włoskie każdego dnia. 123RF/PICSEL
Pandemia koronawirusa sprawiła, że tej jesieni wiele osób zaczęło rozglądać się za szczepionką na grypę. Niestety, zainteresowanie jest tak duże, że preparatu szybko zabrakło w hurtowniach. Na szczęście odporność można ponieść również naturalnymi sposobami, m.in. poprzez dodanie do diety odpowiednich składników. Jednym z nich są orzechy włoskie.123RF/PICSEL
Jesteś wegetarianinem i zastanawiasz się, jakie produkty wprowadzić do diety, by dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę białka? Sięgnij po orzechy, to prawdziwa skarbnica tego niezbędnego do życia składnika. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?