Pięć sposobów na poprawę pamięci

Co zrobić, kiedy pamięć zawodzi? Oto pięć sposobów.

Niezbędne substancje poprawiające pamięć znajdziemy m.in. w brokułach, szpinaku czy papryce
Niezbędne substancje poprawiające pamięć znajdziemy m.in. w brokułach, szpinaku czy papryce123RF/PICSEL

1. Trenuj mózg

Nasz umysł potrzebuje ciągłej aktywności. Gdy nie jest pobudzany do pracy, pogorszeniu ulega pamięć i koncentracja. Najlepsze dla mózgu są ćwiczenia angażujące uwagę i logikę. Lekarze polecają gry, które wymagają myślenia, np. szachy, nauczenie się na pamięć wiersza lub... listy zakupów, rozwiązanie trudnej krzyżówki albo zapamiętanie słów nowej piosenki.

Zmień rękę: Dobra pamięć wynika w dużej mierze z doskonałej komunikacji pomiędzy dwiema półkulami mózgu – ta zaś z wiekiem szwankuje. Aby ją usprawnić, od czasu do czasu używaj innej niż zwykle ręki do wykonywania prostych, codziennych czynności. Jeśli jesteś praworęczna, spróbuj lewą ręką uczesać się albo umyć zęby.

2. Zmęcz się zdrowo

Hipokamp to ośrodek w mózgu odpowiadający m.in. za przechowywanie wspomnień, czyli za pamięć. Niestety, wraz z upływem lat ten element kurczy się. Dowiedziono jednak, że u osób, które regularnie uprawiają sport, hipokamp nie tylko nie zmniejsza się, ale może się powiększyć nawet o 40%!

Jak ćwiczyć?

Aby organizm wytworzył czynnik wzrostu prowokujący namnażanie się komórek hipokampa, musi się... zmęczyć. Dlatego ćwicz codziennie przez co najmniej 40 minut. Możesz spacerować, chodzić z kijkami, jeździć na rowerku – co lubisz, byle systematycznie.

3. Jedz jagody, pij olej

Owoce kolcowoju chińskiego, czyli jagody goji, to dobre źródło antyoksydantów oraz witamin i mikroelementów. Zawierają m.in. wapń, karoten, luteinę, fosfor, żelazo, tiaminę i ryboflawinę. Dostarczają również aminokwasów – zdrowych tłuszczów, które poprawiają zdolność koncentracji i szybkość procesów myślowych. Podobne działanie ma olej z wiesiołka i lecytyna.

Jak je przyjmować?

Powinnaś zjadać 12 suszonych jagód goji albo spożywać łyżkę oleju z wiesiołka dziennie. Jagody możesz też namoczyć i dodawać do koktajli owocowo-warzywnych. Olejem polewaj sałatki.

4. Wysypiaj się

W czasie snu mózg nie odbiera żadnych bodźców, dzięki czemu może „popracować” w spokoju. Przywraca wtedy prawidłową ilość połączeń pomiędzy komórkami nerwowymi i konsoliduje informacje zdobyte w ciągu dnia. Odpowiednia długość snu pozwala Ci na przejście przez jego wszystkie fazy. Jedną z nich jest REM. Podczas niej uaktywnia się kora przedczołowa mózgu. Filtruje ona wiadomości, które zdobyłaś w ciągu dnia i zapisuje w ośrodku pamięci trwałej lub je usuwa.

Zdrowy sen: Śpij 7-8 godzin dziennie. Jeśli będziesz spała krócej, mózg nie zapisze ważnych informacji. Kładź się zawsze o tej samej porze.

5. Dokarmiaj komórki

Dieta poprawiająca pamięć powinna dostarczać witamin z grupy B, witaminę C, kwasy Omega 3 i Omega 6, magnez, żelazo i potas. Wzmacniają one układ nerwowy, zwiększając jego zdolność do przewodzenia impulsów elektrycznych. Bardzo ważna jest również obecność wartościowych białek, które są budulcem komórek mózgowych.

Pokarm dla pamięci: Niezbędne substancje można znaleźć m.in. w brokułach, kapuście, szpinaku, papryce, pomarańczach, drożdżach piwnych, orzechach, oleju rzepakowym, tłustych rybach, kaszy gryczanej i bananach.

Zobacz także:

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas