Płatki drożdżowe. Z czym to się je?

Są coraz popularniejsze. Do jakich potraw je dodawać?

To składnik, który przyda się osobom chcącym wyeliminować ze swej diety nabiał
To składnik, który przyda się osobom chcącym wyeliminować ze swej diety nabiał123RF/PICSEL

Sięgają po nie głównie wegetarianie i weganie, bo uzupełniają dietę o białko i witaminy z grupy B. Płatki tworzone są z nieaktywnych drożdży i nie fermentują w przewodzie pokarmowym. Nie zawierają też konserwantów ani cukru. Mają serowo-orzechowy smak.

Dodawanie ich do potraw wspomaga odporność i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Pomagają również w leczeniu trądziku. Płatki najlepiej sprawdzą się jako tzw. wegański parmezan.

Zblenduj pięć łyżek płatków drożdżowych (ok. 2,5 zł za 25 g) ze 100 g orzechów nerkowca. Dopraw szczyptą soli i suszonego czosnku. Dodaj jak ser na dowolnie przygotowany makaron.

Zobacz także:

Anna Dymna apeluje o pomoc kotomStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas