Pod skórką
Dietetycy i lekarze podkreślają, że skórka warzyw i owoców bogata jest w fitoskładniki, czyli naturalne substancje chemiczne.
Rośliny wytwarzają je, aby chronić się przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, m. in. promieniowaniem słonecznym, atakami owadów czy grzybów. Fitoskładniki są odpowiedzialne za charakterystyczną barwę, smak i zapach owoców oraz warzyw. Doskonale też wpływają na nasze zdrowie. Skórka warzyw i owoców jest też bogata w błonnik, który doskonale działa na układ trawienny. To właśnie błonnik oczyszcza jelita z toksyn i resztek pokarmu, utrudnia wchłanianie cholesterolu i tłuszczu.
Jak obierać owoce i warzywa?
Jeśli skórka jest bardzo cienka, niewłochata (włoski często podrażniają jamę ustną lub przewód pokarmowy) i opornie schodzi, najlepiej byśmy jej nie zdejmowali. Jeżeli jednak chcemy to zrobić, zanurzmy owoc lub warzywo w gorącej wodzie, a potem natychmiast w lodowatej. Skórka zejdzie sama. Owoce i warzywa z grubą bądź włochatą skórką trzeba obrać, bo zjedzenie ich jest niemożliwe. Aby jednak zachować jak najwięcej cennych składników,trzeba obierać możliwie cienko.
Warto też zostawić białą błonę pomarańczy czy grejpfruta, ponieważ w niej także znajduje się wiele substancji odżywczych, między innymi witamina C. Do obierania najlepiej używać jedynie narzędzi nierdzewnych (noże, skrobaczki, tarki). Żelazo bowiem niszczy witaminy, a zwłaszcza witaminę C. Podczas gotowania owoce i warzywa tracą wiele cennych składników. Można jednak tego uniknąć, jeśli ugotujemy je w skórkach. Dzięki temu wartościowe substancje nie trafią do wody, tylko pozostaną w warzywie.
Jeśli nawet nie będziesz jeść łupinki, zdejmij ją po ugotowaniu, możliwie jak najcieńszą warstwę. Aby skorzystać z cennych właściwości skórek, najlepiej kupować warzywa i owoce pochodzące z upraw ekologicznych (powinny mieć certyfikat).
Jeśli kupujesz produkty nieekologiczne, zawsze musisz pozbyć się ewentualnych resztek pestycydów ze skórki. Można je albo wyparzyć, albo umyć dokładnie "naturalnym"płynem, który przygotowuje się bardzo prosto z łyżki soku wyciśniętego z cytryny wymieszanego z łyżką białego octu. Można oczywiście przygotować większą ilość płynu i przechowywać go w lodówce.
9/2016 Świat i Ludzie