Pokonaj wiosenne zmęczenie
Za oknem słońce, a ty ziewasz i nie masz energii? Oto kilka wskazówek, jak się z tym uporać.
Na przełomie zimy i wiosny możesz czuć się zmęczona, znużona i pozbawiona energii. Źle śpisz, gorzej pracujesz, łapiesz infekcję za infekcją. Wszystko to sprawia, że jesteś rozdrażniona i byle głupstwo wyprowadza cię z równowagi. Emocje najczęściej próbujesz zajadać słodyczami. Jak to zmienić? Oto proste sposoby.
Zmęczenie
Polub tran. Zawiera witaminę A i D oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Składniki te poprawiają odporność i działają przeciwzapalnie. Wypijaj łyżkę tranu dziennie.
Pij wywar z warzyw. 3 obrane cebule, wyszorowane bulwy czarnej rzepy i selera, 3 korzenie pietruszki, 2 pory z zielonymi częściami zalej 2,5 litra wody i gotuj przez godzinę. Oddzielnie ugotuj kilogram wyszorowanych ziemniaków. Połącz oba wywary i dolej tyle wody, by otrzymać 3,5 litra płynu. Wypijaj w ciągu dnia, za każdym razem podgrzany, zamiast posiłku. Kurację rób raz w tygodniu.
Senność
Szukaj światła. Jak najwięcej przebywaj na powietrzu, zwłaszcza, gdy jest dużo słońca. Najlepiej przed dziesiątą rano. Poranne światło słoneczne pomaga organizmowi wyregulować rytm snu i czuwania: w dzień będziesz pełna energii, a senna dopiero wieczorem. Gdy jednak poczujesz znużenie w ciągu dnia, wyjdź na spacer, chociaż na 15-20 minut.
Jedz małe posiłki. Najlepiej 5 w ciągu dnia, a do każdego zjedz owoc lub warzywo, w proporcji 1-2 owoce, 4-3 warzywa. Duże posiłki sprzyjają znużeniu i senności.
Nadmierny apetyt
Poczuj miętę. Postaw na stole wazon z bukietem świeżej mięty. Okazuje się, że jej aromat wdychany podczas posiłku może sprawić, że zjemy dużo mniej niż zazwyczaj. Warto też pić miętę po posiłku, wypełni żołądek i na dłużej da uczucie sytości. Saszetkę mięty zalej szklanką wrzątku, parz pod przykryciem 5-10 minut. Pij ciepły napar.
Masuj uszy. Chwyć dwoma palcami chrząstkę w górnej części małżowiny i uciskaj ją przez chwilę. Taki zabieg powtarzaj kilkanaście razy w ciągu dnia.
Używaj ostrych przypraw. Papryczka chili, pieprz czarny, czosnek, chrzan, wasabi zmniejszają apetyt, zwłaszcza na słodycze. Doprawiaj nimi zupy, sałatki, dania mięsne.