Pomidor w walce z nadwagą
Obecnie istnieje ponad 2 tysiące odmian tego zdrowego warzywa. Pomidory spożywamy pod różnymi postaciami i nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby jeść ich świeżych czy przetworzonych.
Stał się naturalnym lekiem w walce z nadwagą, cukrzycą i chorobami układu krążenia.
Zawiera likopen (działanie antynowotworowe), mnóstwo minerałów i mikroelementów oraz witaminy z grupy B, K C, PP, dużo błonnika i mało kalorii.
Po prowansalsku
Są świetnym dodatkiem do mięs. Duże pomidory przekrój w poprzek. Posyp solą, pieprzem i posmaruj roztartym czosnkiem. Na wierzchu ułóż listki pietruszki i skrop oliwą.
Umieść na blasze i zapiecz przez 30 minut. Możesz do nich dodać starty ser albo plastry mozzarelli.
Wtedy wyjmij pomidory z piekarnika po 20 minutach, posyp serem i zapiekaj jeszcze 10 minut, aż ser się roztopi i zezłoci.
A może gazpacho?
Posiekaj pół czerwonej i pół zielonej papryki. Ogórka obierz i grubo pokrój. Pół cebuli pokrój w ćwiartki. 2 ząbki czosnku przekrój na pół. Z 1/2 kg dojrzałych pomidorów wykrój niejadalne części i pokrój je w dużą kostkę.
Posiekane warzywa zmiksuj blenderem. Dodaj po 5 łyżek czerwonego octu winnego, oliwy i znów zmiksuj.
Dopraw do smaku, podawaj z grzankami czosnkowymi.
38/2014 Na Żywo
Więcej w serwisie: