Popraw przemianę materii

Skurczony żołądek może sobie nie poradzić ze zbyt dużą ilością jedzenia. Gdy pojawia się ból, wzdęcia i inne dolegliwości, sięgnij po zioła i przyprawy.

Imbir znakomicie poprawia trawienie, zmniejsza nudności, a także oczyszcza organizm z toksyn
Imbir znakomicie poprawia trawienie, zmniejsza nudności, a także oczyszcza organizm z toksyn123RF/PICSEL

Jedz jak arystokrata

Aby uniknąć kłopotów układu trawiennego, warto pamiętać o prostych zasadach. Jedz powoli, dokładnie gryź, staraj się nie jeść łapczywie dużych kęsów - to sprzyja wzdęciom, wiatrom i bolesnym skurczom żołądka. Z małą porcją jedzenia żołądek poradzi sobie znacznie łatwiej, niż z wielkim niepogryzionym kęsem. Między posiłkami warto popijać herbatki ziołowe, imbirowe i przegryźć owoce. Chcesz sprawdzić, czy żołądek ma już dość? Nie czekaj na sygnał przy stole. Krótki spacer powie ci, czy możesz coś jeszcze zjeść.

Mięta pieprzowa

Anglicy z upodobaniem dodają ją do sosów i mięs. Mięta ma wpływ na produkcję soku żołądkowego. Napar z mięty działa również rozkurczowo, wspomaga wydzielanie żółci, łagodzi wzdęcia. Parzoną miętę pij zaraz po posiłku. Na napar z mięty powinni uważać ci, którzy cierpią na kamienie żółciowe.

Imbir

Jest popularnym dodatkiem kuchni azjatyckiej. Nadaje się do spożycia marynowany (do suszi), świeży - do potraw mięsnych, ciast, a także parzony jak herbata. Znakomicie poprawia trawienie, zmniejsza nudności, a także oczyszcza organizm z toksyn. Działa żółciopędnie. Kawałek świeżego imbiru można dodać do herbaty lub zalać wrzątkiem i pić z dodatkiem łyżeczki miodu, goździków i soku z cytryny.

Rozmaryn

Cenione zioło kuchni śródziemnomorskiej. Rozmaryn wzbogaci smak pieczonych i duszonych mięs, sosów, zup, ułatwiając także ich trawienie. Podobnie jak mięta - imbir, działa żółcio- i wiatropędnie. Z powodzeniem można go też parzyć i pić po spożyciu obfitego posiłku. Łyżeczkę świeżych lub suszonych igiełek zalej szklanką wrzątku.

Mniszek

W ziołolecznictwie mniszek lekarski zajmuje bardzo zaszczytne miejsce. Słowianie stosowali go już wieki temu na dolegliwości trawienne i zaparcia. Korzeń mniszka wspomaga wydzielanie żółci i usprawnia pracę leniwych jelit. Gdy cierpisz na stan zapalny układu trawiennego (wątroby, jelit), jego przyjmowanie skonsultuj z lekarzem.

Więcej w serwisie:

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas