Potas na osteoporozę
Osteoporoza, czyli stopniowa utrata masy kostnej, staje się coraz większym problemem zdrowotnym zachodnich społeczeństw. W Polsce choruje nawet 3 mln osób.
Jest to głównie problem kobiet w okresie menopauzy i po menopauzie, gdyż ustająca aktywność jajników sprawia, że chroniące przed osteoporozą żeńskie hormony płciowe (gł. estrogeny) przestają spełniać swoją rolę.
Od dawna wiadomo, że zanikowi kości zapobiega podawanie wapnia i witaminy D, a także zastępcza terapia hormonalna. Ostatnie badania jednak dowiodły, że istnieje jeszcze jeden sprzymierzeniec chorych na osteoporozę. Prof. Deborah Ellmeyer z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco odkryła podczas swoich badań, że potas, pierwiastek odgrywający obok sodu szczególnie ważną rolę w gospodarce wodno-elektrolitowej organizmu, zapobiega osteoporozie i leczy zmiany osteoporotyczne.
U kobiet w okresie i po menopauzie spożycie nadmiaru soli kuchennej (chlorku sodu) przyspiesza wydalanie z moczem różnych substancji mineralnych z kości, szczególnie wapnia. Zjawiska tego nie zaobserwowano u mężczyzn i u młodszych kobiet. Okazało się, że podawanie potasu kobietom po 60 roku życia, nawet jeśli stosują wysokosolną dietę, sprawia iż utrata wapnia z kości znacząco spada.
W przypadku diety niskosolnej efekt jest jeszcze o 30 % lepszy! Kobietom podczas badań podawano cytrynian potasu, a dzienna dawka potasu wynosiła 3,5 grama, co odpowiada ilości potasu zawartej w 10 bananach.
Oprócz bananów bogate w potas są m.in: melony, szpinak, ziemniaki, pomidory, cytrusy. Systematyczne spożywanie tych pokarmów przez kobiety po menopauzie może znacząco zapobiegać osteoporozie.
Lidia Irla
Więcej porad:
Większość Polek przechowuje drożdże w ten sposób, a to poważny błąd!
Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez długie lata?
Jak usunąć plamki i przebarwienia na skórze. Oto proste i tanie sposoby