Potęga superjedzenia
Aby cieszyć się zdrowiem i młodym wyglądem, wprowadź na stałe do menu te wyjątkowe produkty.
Znasz już może termin "superfood"? Dosłownie znaczy to po angielsku "superjedzenie". Jak wiadomo, niektóre produkty żywnościowe są bogatsze w składniki odżywcze, inne mniej. Są i takie, które wprost tryskają witaminami, mikroelementami i wyjątkowymi substancjami, wpływającymi dobroczynnie na ludzki organizm. Nie tylko zaspokajają głód, ale i... leczą.
Co warto podać na obiad
Nic prostszego, jak uwzględnić je w codziennej diecie i korzystać z ich mocy!
Jednym z takich żywieniowych cudów jest... stara poczciwa kasza jaglana. Dostarcza białka, żelaza i miedzi. Ma właściwości zasadotwórcze, przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Lekkostrawna, niskokaloryczna, bezglutenowa - nie uczula. Zwalcza stany zapalne. Żeby zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia, wystarczy zastąpić nią ziemniaki do obiadu!
Wśród warzyw szczególne miejsce zajmuje awokado. Ma mnóstwo potasu, więc wzmacnia układ nerwowy i serce, reguluje ciśnienie krwi. Stanowi bogactwo witamin z grupy B (ma mnóstwo kwasu foliowego, a więc dla ciężarnych to skarb). Ciekawe, że obecność awokado w potrawie sprawia, że lepiej przyswaja się wszystkie składniki odżywcze z pożywienia.
Niezwykle zdrowy jest jarmuż. Dostarcza sulforafanu i witaminy K, hamujących rozwój nowotworów. Zawiera enzymy chroniące wzrok. Ma więcej wapnia niż mleko!
W zdrowej diecie nie może zabraknąć tłuszczu. Postaw na olej lniany, cenne źródło kwasów omega-3. Obniżają one poziom cholesterolu we krwi, mają właściwości przeciwnowotworowe, podnoszą odporność.
Jest coś i dla łasuchów
Jeśli lubisz podjadać między posiłkami, sięgaj po zdrową przekąskę: suszone jagody goji. Wesprzesz swoje serce, obniżysz ciśnienie krwi i wyregulujesz poziom cholesterolu. Ale i tak najważniejszym składnikiem aktywnym tych egzotycznych owoców jest kompleks polisacharydowy LBP, stymulujący odporność i chroniący komórki przed zmianami rakowymi.
Napoje z misją specjalną
Woda kokosowa: uzupełnia braki mikroelementów, nawadnia ciało do 10 razy lepiej niż woda.
Sok z kiszonej kapusty: wspomaga regenerację flory bakteryjnej w układzie pokarmowym.
Zakwas buraczany: źródło witamin C i z grupy B. Dostarcza mnóstwo żelaza, zapobiega anemii.
Agnieszka Pacuła