Prawdy i mity o słodkościach w diecie

Najczęstsze pytania i wątpliwości.

Będąc na diecie nie rezygnuj na siłę ze słodyczy. Ogranicz je jednak do minimum
Będąc na diecie nie rezygnuj na siłę ze słodyczy. Ogranicz je jednak do minimum123RF/PICSEL

1. Na diecie należy całkiem zrezygnować ze słodyczy. MIT
Pod warunkiem, że zachowamy umiar. Na pewno nie zaszkodzi nam raz na jakiś czas zjedzenie kilku kostek gorzkiej czekolady czy słodzenie kawy lub herbaty ksylitolem czy stewią.

2. Ksylitol chroni przed próchnicą. PRAWDA
Ten naturalny zamiennik cukru zwiększa właściwości ochronne śliny, co rzeczywiście ma działanie przeciwpróchnicze. Regularne stosowanie niewielkich ilości ksylitolu przywraca równowagę zasadowo-kwasową w jamie ustnej.

3. Chorzy na cukrzycę nie mogą jeść słodyczy. MIT
Osoby te nie powinny stawiać sobie tak restrykcyjnych zakazów, bo ich efekt będzie odwrotny do zamierzonego. Lepiej jeść, ale z umiarem.

4. Dbając o linię, lepiej unikać słodkich napojów. PRAWDA
We wszystkich słodkich napojach, także gazowanych jest cukier. Pijąc np. 0,5 litra popularnej coca-coli nasz organizm wchłania aż 5 łyżeczek cukru. Tyle samo cukru jest w wodzie smakowej dla dzieci.

Ksylolit, czyli cukier brzozowy nazywany jest zdrowym cukrem i naturalnym słodzikiem
Ksylolit, czyli cukier brzozowy nazywany jest zdrowym cukrem i naturalnym słodzikiemEast News

Więcej w serwisie:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas