Prawdy i mity o słodkościach w diecie
Najczęstsze pytania i wątpliwości.

1. Na diecie należy całkiem zrezygnować ze słodyczy. MIT Pod warunkiem, że zachowamy umiar. Na pewno nie zaszkodzi nam raz na jakiś czas zjedzenie kilku kostek gorzkiej czekolady czy słodzenie kawy lub herbaty ksylitolem czy stewią.
2. Ksylitol chroni przed próchnicą. PRAWDA Ten naturalny zamiennik cukru zwiększa właściwości ochronne śliny, co rzeczywiście ma działanie przeciwpróchnicze. Regularne stosowanie niewielkich ilości ksylitolu przywraca równowagę zasadowo-kwasową w jamie ustnej.
3. Chorzy na cukrzycę nie mogą jeść słodyczy. MIT Osoby te nie powinny stawiać sobie tak restrykcyjnych zakazów, bo ich efekt będzie odwrotny do zamierzonego. Lepiej jeść, ale z umiarem.
4. Dbając o linię, lepiej unikać słodkich napojów. PRAWDA We wszystkich słodkich napojach, także gazowanych jest cukier. Pijąc np. 0,5 litra popularnej coca-coli nasz organizm wchłania aż 5 łyżeczek cukru. Tyle samo cukru jest w wodzie smakowej dla dzieci.

Więcej w serwisie: