Produkty, które wzmacniają i poprawiają pracę wątroby

article cover
123RF/PICSEL

Produkty, które wzmacniają i poprawiają pracę wątroby

Cytryny i limonki Koniecznie włączcie te cytrusy do swojej diety. Sok z cytryny i limonki jest bogaty w antyoksydanty, witaminę C, a co więcej, prowokuje wątrobę do produkcji większej ilości enzymów i tym samym intensywniejszej pracy. Poza tym ma działania alkalizujące, czyli z powodzeniem odkwasza organizm. Jak najlepiej wykorzystać właściwości cytrusów? Wystarczy, że każdego poranka wypijecie letnią wodę z sokiem z połówki cytryny lub całej limonki. Napój można wzbogacić o kilka listków mięty, odrobinę soku z pomarańczy lub łyżeczkę miodu.
Cytryny i limonki Koniecznie włączcie te cytrusy do swojej diety. Sok z cytryny i limonki jest bogaty w antyoksydanty, witaminę C, a co więcej, prowokuje wątrobę do produkcji większej ilości enzymów i tym samym intensywniejszej pracy. Poza tym ma działania alkalizujące, czyli z powodzeniem odkwasza organizm. Jak najlepiej wykorzystać właściwości cytrusów? Wystarczy, że każdego poranka wypijecie letnią wodę z sokiem z połówki cytryny lub całej limonki. Napój można wzbogacić o kilka listków mięty, odrobinę soku z pomarańczy lub łyżeczkę miodu. 123RF/PICSEL
Szparagi Szparagi mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Cechują się niską kalorycznością, a jednocześnie są bogate w witaminy i składniki mineralnych, takich jak kwas foliowy, witamina C i E oraz beta-karoten, wapń, fosfor, potas oraz kluczowy dla trawienia błonnik i inulinę. Szparagi zawierają również duże ilości chlorofilu roślinnego, który zdecydowanie wspomaga pracę wątroby. Absorbujące właściwości szparagów sprawiają, że w naszym organizmie mniej jest chemikaliów, pestycydów i metali ciężkich. Według Uniwersystetu Narodowego Jeju w Korei Południowej, minerały zawarte w szparagach chronią komórki wątroby przed uszkodzeniami. Ze względu na dużą zawartość puryn w łodygach, spożywania szparagów powinny unikać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
Szparagi Szparagi mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Cechują się niską kalorycznością, a jednocześnie są bogate w witaminy i składniki mineralnych, takich jak kwas foliowy, witamina C i E oraz beta-karoten, wapń, fosfor, potas oraz kluczowy dla trawienia błonnik i inulinę. Szparagi zawierają również duże ilości chlorofilu roślinnego, który zdecydowanie wspomaga pracę wątroby. Absorbujące właściwości szparagów sprawiają, że w naszym organizmie mniej jest chemikaliów, pestycydów i metali ciężkich. Według Uniwersystetu Narodowego Jeju w Korei Południowej, minerały zawarte w szparagach chronią komórki wątroby przed uszkodzeniami. Ze względu na dużą zawartość puryn w łodygach, spożywania szparagów powinny unikać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe. 123RF/PICSEL
Kurkuma Właściwości zdrowotne kurkumy były znane już w czasach starożytnych. Ten pochodzący z południowych Chin korzeń był bardzo doceniany w tradycyjnej medycynie chińskiej oraz często wspominany w indyjskiej ajurwedzie. Kurkuma to jeden z najsilniejszych roślinnych antyoksydantów, a tym samym jest nieodzownym elementem w diecie antynowotworowej. Wpływa dobroczynnie na układ odpornościowy i trawienny. Wyróżnia się również silnym działaniem przeciwzapalnym. Wspiera także funkcjonowanie wątroby przy oczyszczaniu organizmu z toksyn poprzez stymulowanie pracy enzymów. Niestety, aby wszystkie te wspaniałe właściwości zadziałały, należy dostarczyć organizmowi dużą dawkę kurkumy. Jeśli nie chcecie dodawać jej do każdego posiłku, wystarczy, że połączycie ją z odpowiednimi dodatkami. Kurkuma świetnie rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego najlepiej spożyć ją z dodatkiem oleju z oliwek, lnianego lub kokosowego.
Kurkuma Właściwości zdrowotne kurkumy były znane już w czasach starożytnych. Ten pochodzący z południowych Chin korzeń był bardzo doceniany w tradycyjnej medycynie chińskiej oraz często wspominany w indyjskiej ajurwedzie. Kurkuma to jeden z najsilniejszych roślinnych antyoksydantów, a tym samym jest nieodzownym elementem w diecie antynowotworowej. Wpływa dobroczynnie na układ odpornościowy i trawienny. Wyróżnia się również silnym działaniem przeciwzapalnym. Wspiera także funkcjonowanie wątroby przy oczyszczaniu organizmu z toksyn poprzez stymulowanie pracy enzymów. Niestety, aby wszystkie te wspaniałe właściwości zadziałały, należy dostarczyć organizmowi dużą dawkę kurkumy. Jeśli nie chcecie dodawać jej do każdego posiłku, wystarczy, że połączycie ją z odpowiednimi dodatkami. Kurkuma świetnie rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego najlepiej spożyć ją z dodatkiem oleju z oliwek, lnianego lub kokosowego. 123RF/PICSEL
Awokado Owoc awokado to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin oraz innych substancji, które regenerują wątrobę. Co ciekawe, wystarczy jeść je 1-2 razy w tygodniu, aby pojawiły się pierwsze pozytywne rezultaty! Naukowcy z japońskiego Uniwersytetu Shizuoka przebadali dokładnie wpływ awokado na wątrobę. Okazało się, że z 21 różnych owoców i warzyw, to właśnie ono najlepiej wspiera pracę organu. Awokado zabezpiecza wątrobę przed galaktozaminą, czyli toksyną, która uszkadza komórki. Stymuluje także wytwarzanie glutationu, który służy jej do odfiltrowania krwi z toksyn.
Awokado Owoc awokado to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin oraz innych substancji, które regenerują wątrobę. Co ciekawe, wystarczy jeść je 1-2 razy w tygodniu, aby pojawiły się pierwsze pozytywne rezultaty! Naukowcy z japońskiego Uniwersytetu Shizuoka przebadali dokładnie wpływ awokado na wątrobę. Okazało się, że z 21 różnych owoców i warzyw, to właśnie ono najlepiej wspiera pracę organu. Awokado zabezpiecza wątrobę przed galaktozaminą, czyli toksyną, która uszkadza komórki. Stymuluje także wytwarzanie glutationu, który służy jej do odfiltrowania krwi z toksyn. 123RF/PICSEL
Czosnek Właściwości zdrowotne czosnku są znane w większości kultur. W Egipcie był nawet przedmiotem religijnego kultu. Do Polski trafił dzięki Tatarom i już na dobre zapisał się w tradycji medycyny naturalnej. Przez wieki stosowany był jako lek na żółtaczkę, chorobę serca i przeróżne bóle. Czosnek wspomaga także ochronię organizmu przed bakteriami i grzybami. Nazywany często naturalnym antybiotykiem czosnek bogaty jest w allicynę, która działa antyoksydacyjnie oraz zwiększa produkcję enzymów wątrobowych. Warto podkreślić, że tylko surowy czosnek jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu wszystkie te ważne substancje. Wystarczy poszatkować nie więcej niż jeden ząbek czosnku i rozgnieść go z odrobiną soli, a później rozsmarować na chlebie.
Czosnek Właściwości zdrowotne czosnku są znane w większości kultur. W Egipcie był nawet przedmiotem religijnego kultu. Do Polski trafił dzięki Tatarom i już na dobre zapisał się w tradycji medycyny naturalnej. Przez wieki stosowany był jako lek na żółtaczkę, chorobę serca i przeróżne bóle. Czosnek wspomaga także ochronię organizmu przed bakteriami i grzybami. Nazywany często naturalnym antybiotykiem czosnek bogaty jest w allicynę, która działa antyoksydacyjnie oraz zwiększa produkcję enzymów wątrobowych. Warto podkreślić, że tylko surowy czosnek jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu wszystkie te ważne substancje. Wystarczy poszatkować nie więcej niż jeden ząbek czosnku i rozgnieść go z odrobiną soli, a później rozsmarować na chlebie. 123RF/PICSEL
Korzeń mniszka Mniszek lekarski ma wiele właściwości zdrowotnych i jest naturalnym wsparciem dla wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Cała roślina bogata jest w lecznicze substancje, ale to korzeń wypływa wyjątkowo na omawiany w tekście organ. Mniszek zawiera taraksacynę i inulinę, które stymulują układ trawienny, pobudzają przepływ żółci i pracę wątroby. Według badaczy wyciąg z jego korzenia zapobiega uszkodzeniu wątroby przez szkodliwe substancje, takie jak alkohol. Roślina zawiera bowiem dużą ilość przeciwutleniaczy, a tym samym niszczy wolne rodniki. Jak spożywać korzeń mniszka? Najlepiej zasuszyć go i pić w postaci naparu. Tak przygotowana roślina świetnie zastąpi kawę!
Korzeń mniszka Mniszek lekarski ma wiele właściwości zdrowotnych i jest naturalnym wsparciem dla wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Cała roślina bogata jest w lecznicze substancje, ale to korzeń wypływa wyjątkowo na omawiany w tekście organ. Mniszek zawiera taraksacynę i inulinę, które stymulują układ trawienny, pobudzają przepływ żółci i pracę wątroby. Według badaczy wyciąg z jego korzenia zapobiega uszkodzeniu wątroby przez szkodliwe substancje, takie jak alkohol. Roślina zawiera bowiem dużą ilość przeciwutleniaczy, a tym samym niszczy wolne rodniki. Jak spożywać korzeń mniszka? Najlepiej zasuszyć go i pić w postaci naparu. Tak przygotowana roślina świetnie zastąpi kawę! 123RF/PICSEL
Kolendra siewna Właściwości zdrowotne kolendry są od wieków wykorzystywane w medycynie naturalnej. Roślina działa uspokajająco, wspomaga trawienie oraz poprawia apetyty. Co ciekawe, kolendra jest często składnikiem ziołowych mieszanek, które wspomagają walkę z pasożytami jelitowymi. Kolendra świetnie oczyszcza wątrobę. Roślinę można włączyć do diety pod postacią olejku lub naparów. Przetworzona kolendra posiada właściwości żółciopędne i korzystnie wpływa na trawienie. Zmniejsza bowiem napięcie mięśniówki przewodów żółciowych, a tym samym ułatwia przepływ żółci.
Kolendra siewna Właściwości zdrowotne kolendry są od wieków wykorzystywane w medycynie naturalnej. Roślina działa uspokajająco, wspomaga trawienie oraz poprawia apetyty. Co ciekawe, kolendra jest często składnikiem ziołowych mieszanek, które wspomagają walkę z pasożytami jelitowymi. Kolendra świetnie oczyszcza wątrobę. Roślinę można włączyć do diety pod postacią olejku lub naparów. Przetworzona kolendra posiada właściwości żółciopędne i korzystnie wpływa na trawienie. Zmniejsza bowiem napięcie mięśniówki przewodów żółciowych, a tym samym ułatwia przepływ żółci. 123RF/PICSEL
Orzechy włoskie Kolejnym źródłem glutanionu są orzechy włoskie. Ponadto, bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3, argininy oraz aminokwasy. Wszystkie te substancje pełnią istotną funkcję w procesie oczyszczania organizmu przez wątrobę, szczególnie jeśli idzie o detoksykację amoniaku. Co ciekawe, zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w orzechach włoskich wynosi aż 75 proc., więc jest to rekord wśród produktów spożywczych. Pamiętajmy, że orzechy są bardzo kaloryczne, dlatego lepiej dawkować ich dzienną dawkę.
Orzechy włoskie Kolejnym źródłem glutanionu są orzechy włoskie. Ponadto, bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3, argininy oraz aminokwasy. Wszystkie te substancje pełnią istotną funkcję w procesie oczyszczania organizmu przez wątrobę, szczególnie jeśli idzie o detoksykację amoniaku. Co ciekawe, zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w orzechach włoskich wynosi aż 75 proc., więc jest to rekord wśród produktów spożywczych. Pamiętajmy, że orzechy są bardzo kaloryczne, dlatego lepiej dawkować ich dzienną dawkę. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?