Produkty, które wzmacniają i poprawiają pracę wątroby
Wątroba jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To ona oczyszcza krew ze szkodliwych substancji, magazynuje witaminy, reguluje poziom cukru we krwi i niszczy stare czerwone krwinki. Dlatego powinniśmy dbać o nią najlepiej jak potrafimy. Kluczem do zdrowej wątroby jest odpowiednia dieta!

123RF/PICSEL
Produkty, które wzmacniają i poprawiają pracę wątroby
Wątroba jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To ona oczyszcza krew ze szkodliwych substancji, magazynuje witaminy, reguluje poziom cukru we krwi i niszczy stare czerwone krwinki. Dlatego powinniśmy dbać o nią najlepiej jak potrafimy. Kluczem do zdrowej wątroby jest odpowiednia dieta!

Cytryny i limonki Koniecznie włączcie te cytrusy do swojej diety. Sok z cytryny i limonki jest bogaty w antyoksydanty, witaminę C, a co więcej, prowokuje wątrobę do produkcji większej ilości enzymów i tym samym intensywniejszej pracy. Poza tym ma działania alkalizujące, czyli z powodzeniem odkwasza organizm. Jak najlepiej wykorzystać właściwości cytrusów? Wystarczy, że każdego poranka wypijecie letnią wodę z sokiem z połówki cytryny lub całej limonki. Napój można wzbogacić o kilka listków mięty, odrobinę soku z pomarańczy lub łyżeczkę miodu. 123RF/PICSEL

Szparagi Szparagi mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Cechują się niską kalorycznością, a jednocześnie są bogate w witaminy i składniki mineralnych, takich jak kwas foliowy, witamina C i E oraz beta-karoten, wapń, fosfor, potas oraz kluczowy dla trawienia błonnik i inulinę. Szparagi zawierają również duże ilości chlorofilu roślinnego, który zdecydowanie wspomaga pracę wątroby. Absorbujące właściwości szparagów sprawiają, że w naszym organizmie mniej jest chemikaliów, pestycydów i metali ciężkich. Według Uniwersystetu Narodowego Jeju w Korei Południowej, minerały zawarte w szparagach chronią komórki wątroby przed uszkodzeniami. Ze względu na dużą zawartość puryn w łodygach, spożywania szparagów powinny unikać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe. 123RF/PICSEL

Kurkuma Właściwości zdrowotne kurkumy były znane już w czasach starożytnych. Ten pochodzący z południowych Chin korzeń był bardzo doceniany w tradycyjnej medycynie chińskiej oraz często wspominany w indyjskiej ajurwedzie. Kurkuma to jeden z najsilniejszych roślinnych antyoksydantów, a tym samym jest nieodzownym elementem w diecie antynowotworowej. Wpływa dobroczynnie na układ odpornościowy i trawienny. Wyróżnia się również silnym działaniem przeciwzapalnym. Wspiera także funkcjonowanie wątroby przy oczyszczaniu organizmu z toksyn poprzez stymulowanie pracy enzymów. Niestety, aby wszystkie te wspaniałe właściwości zadziałały, należy dostarczyć organizmowi dużą dawkę kurkumy. Jeśli nie chcecie dodawać jej do każdego posiłku, wystarczy, że połączycie ją z odpowiednimi dodatkami. Kurkuma świetnie rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego najlepiej spożyć ją z dodatkiem oleju z oliwek, lnianego lub kokosowego. 123RF/PICSEL

Awokado Owoc awokado to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin oraz innych substancji, które regenerują wątrobę. Co ciekawe, wystarczy jeść je 1-2 razy w tygodniu, aby pojawiły się pierwsze pozytywne rezultaty! Naukowcy z japońskiego Uniwersytetu Shizuoka przebadali dokładnie wpływ awokado na wątrobę. Okazało się, że z 21 różnych owoców i warzyw, to właśnie ono najlepiej wspiera pracę organu. Awokado zabezpiecza wątrobę przed galaktozaminą, czyli toksyną, która uszkadza komórki. Stymuluje także wytwarzanie glutationu, który służy jej do odfiltrowania krwi z toksyn. 123RF/PICSEL

Czosnek Właściwości zdrowotne czosnku są znane w większości kultur. W Egipcie był nawet przedmiotem religijnego kultu. Do Polski trafił dzięki Tatarom i już na dobre zapisał się w tradycji medycyny naturalnej. Przez wieki stosowany był jako lek na żółtaczkę, chorobę serca i przeróżne bóle. Czosnek wspomaga także ochronię organizmu przed bakteriami i grzybami. Nazywany często naturalnym antybiotykiem czosnek bogaty jest w allicynę, która działa antyoksydacyjnie oraz zwiększa produkcję enzymów wątrobowych. Warto podkreślić, że tylko surowy czosnek jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu wszystkie te ważne substancje. Wystarczy poszatkować nie więcej niż jeden ząbek czosnku i rozgnieść go z odrobiną soli, a później rozsmarować na chlebie. 123RF/PICSEL

Korzeń mniszka Mniszek lekarski ma wiele właściwości zdrowotnych i jest naturalnym wsparciem dla wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Cała roślina bogata jest w lecznicze substancje, ale to korzeń wypływa wyjątkowo na omawiany w tekście organ. Mniszek zawiera taraksacynę i inulinę, które stymulują układ trawienny, pobudzają przepływ żółci i pracę wątroby. Według badaczy wyciąg z jego korzenia zapobiega uszkodzeniu wątroby przez szkodliwe substancje, takie jak alkohol. Roślina zawiera bowiem dużą ilość przeciwutleniaczy, a tym samym niszczy wolne rodniki. Jak spożywać korzeń mniszka? Najlepiej zasuszyć go i pić w postaci naparu. Tak przygotowana roślina świetnie zastąpi kawę! 123RF/PICSEL

Kolendra siewna Właściwości zdrowotne kolendry są od wieków wykorzystywane w medycynie naturalnej. Roślina działa uspokajająco, wspomaga trawienie oraz poprawia apetyty. Co ciekawe, kolendra jest często składnikiem ziołowych mieszanek, które wspomagają walkę z pasożytami jelitowymi. Kolendra świetnie oczyszcza wątrobę. Roślinę można włączyć do diety pod postacią olejku lub naparów. Przetworzona kolendra posiada właściwości żółciopędne i korzystnie wpływa na trawienie. Zmniejsza bowiem napięcie mięśniówki przewodów żółciowych, a tym samym ułatwia przepływ żółci. 123RF/PICSEL

Orzechy włoskie Kolejnym źródłem glutanionu są orzechy włoskie. Ponadto, bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3, argininy oraz aminokwasy. Wszystkie te substancje pełnią istotną funkcję w procesie oczyszczania organizmu przez wątrobę, szczególnie jeśli idzie o detoksykację amoniaku. Co ciekawe, zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w orzechach włoskich wynosi aż 75 proc., więc jest to rekord wśród produktów spożywczych. Pamiętajmy, że orzechy są bardzo kaloryczne, dlatego lepiej dawkować ich dzienną dawkę. 123RF/PICSEL