Produkty, które zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu

article cover

Produkty, które zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu

Istnieją dwa rodzaje udarów mózgu: niedokrwienny i krwotoczny. Pierwszy z nich przytrafia się znacznie częściej, bo aż cztery razy na pięć przypadków. Gdy do niego dochodzi tętnica pompująca do jednej z części mózgu krew, staje się niedrożna. Udar krwotoczny powstaje na skutek pęknięcia tętnicy mózgowej. Rozlewająca się krew doprowadza do zniszczenia tkanki nerwowej i wzrostu ciśnienia wewnątrz czaszki. Aby nie dopuścić do tak poważnych szkód w organizmie, należy zastosować metody prewencyjne. Jedną z nich jest odpowiednia dieta. Włączcie do niej pokarmy, które zminimalizują wystąpienie zakrzepów czy zatorów tętniczych oraz poprawią elastyczność naczyń krwionośnych.
Istnieją dwa rodzaje udarów mózgu: niedokrwienny i krwotoczny. Pierwszy z nich przytrafia się znacznie częściej, bo aż cztery razy na pięć przypadków. Gdy do niego dochodzi tętnica pompująca do jednej z części mózgu krew, staje się niedrożna. Udar krwotoczny powstaje na skutek pęknięcia tętnicy mózgowej. Rozlewająca się krew doprowadza do zniszczenia tkanki nerwowej i wzrostu ciśnienia wewnątrz czaszki. Aby nie dopuścić do tak poważnych szkód w organizmie, należy zastosować metody prewencyjne. Jedną z nich jest odpowiednia dieta. Włączcie do niej pokarmy, które zminimalizują wystąpienie zakrzepów czy zatorów tętniczych oraz poprawią elastyczność naczyń krwionośnych.
Ryby Kolejnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są ryby, w szczególności te tłuste: makrela, tuńczyk, śledź czy łosoś. Jeśli zadbamy o to, aby na talerzach regularnie pojawiały się ryby, poprawimy działanie układu krążenia, a tym samym zapobiegniemy powstawaniu zakrzepów, które są najczęstszą przyczyną udaru mózgu.
Ryby Kolejnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są ryby, w szczególności te tłuste: makrela, tuńczyk, śledź czy łosoś. Jeśli zadbamy o to, aby na talerzach regularnie pojawiały się ryby, poprawimy działanie układu krążenia, a tym samym zapobiegniemy powstawaniu zakrzepów, które są najczęstszą przyczyną udaru mózgu.123RF/PICSEL
Chude mięso Białko, żelazo i witaminy z grupy B potrzebne do zwalczenia niedoborów żelaza, znajdziemy w chudym mięsie, takim jak pierś z kurczaka. Pamiętajmy, że zbyt mała ilość pierwiastka w organizmie może doprowadzić do niedokrwistości, która grozi udarem.
Chude mięso Białko, żelazo i witaminy z grupy B potrzebne do zwalczenia niedoborów żelaza, znajdziemy w chudym mięsie, takim jak pierś z kurczaka. Pamiętajmy, że zbyt mała ilość pierwiastka w organizmie może doprowadzić do niedokrwistości, która grozi udarem. 123RF/PICSEL
Nabiał Produkty mleczne nie cieszą się dobrą opinią ze względu na dość powszechną nietolerancję laktozy. Warto mieć jednak na uwadze, że dobrej jakości wyrób może dobrze wpłynąć na stan naszego zdrowia. Wybierajmy więc fermentowane produkty o niskiej zawartości tłuszczu, które z pewnością są bogate w wapń i magnez. Taki nabiał nie tylko oddali ryzyko wystąpienia udaru, ale także zapobiegnie rozwojowi osteoporozy czy cukrzycy.
Nabiał Produkty mleczne nie cieszą się dobrą opinią ze względu na dość powszechną nietolerancję laktozy. Warto mieć jednak na uwadze, że dobrej jakości wyrób może dobrze wpłynąć na stan naszego zdrowia. Wybierajmy więc fermentowane produkty o niskiej zawartości tłuszczu, które z pewnością są bogate w wapń i magnez. Taki nabiał nie tylko oddali ryzyko wystąpienia udaru, ale także zapobiegnie rozwojowi osteoporozy czy cukrzycy. 123RF/PICSEL
Warzywa i owoce Jednymi z najskuteczniejszych pomocników w walce z udarem są warzywa i owoce. Przeprowadzone przez norweskich naukowców badania dowiodły, że jedzenie tych produktów zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru o blisko 50 proc. Wszystko za sprawą potasu, który znajdziemy przede wszystkich w morelach, bananach, ziemniakach, burakach czy brokułach. Najlepszym sposobem na dostarczenie pierwiastka do organizmu w pożywieniu jest jego uprzednie ugotowanie.
Warzywa i owoce Jednymi z najskuteczniejszych pomocników w walce z udarem są warzywa i owoce. Przeprowadzone przez norweskich naukowców badania dowiodły, że jedzenie tych produktów zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru o blisko 50 proc. Wszystko za sprawą potasu, który znajdziemy przede wszystkich w morelach, bananach, ziemniakach, burakach czy brokułach. Najlepszym sposobem na dostarczenie pierwiastka do organizmu w pożywieniu jest jego uprzednie ugotowanie. 123RF/PICSEL
Oliwa z oliwek W prewencji zalecane jest spożywanie oliwy z oliwek. To cenne źródło jedno i wielonasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy A,D,E i K, które pełnią niebagatelną funkcję w zatrzymywaniu powstawania zakrzepów w układzie krążenia. Wymienione kwasy zapobiegają zmianom miażdżycowym, obniżają ciśnienie i pomagają utrzymać odpowiedni poziom złego cholesterolu.
Oliwa z oliwek W prewencji zalecane jest spożywanie oliwy z oliwek. To cenne źródło jedno i wielonasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy A,D,E i K, które pełnią niebagatelną funkcję w zatrzymywaniu powstawania zakrzepów w układzie krążenia. Wymienione kwasy zapobiegają zmianom miażdżycowym, obniżają ciśnienie i pomagają utrzymać odpowiedni poziom złego cholesterolu. 123RF/PICSEL
Kasza gryczana Nie trzeba nikogo przekonywać, że jedzenie kaszy gryczanej przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Produkt obniża ciśnienie krwi i kontroluje poziom złego cholesterolu. Jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Nie tylko zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu, ale także pomaga walczyć z niedokrwistością. Kasza gryczana powinna znaleźć się w diecie osób chcących prowadzić zdrowy tryb życia, ponieważ jest niskokaloryczna i stanowi świetny dodatek do posiłków.
Kasza gryczana Nie trzeba nikogo przekonywać, że jedzenie kaszy gryczanej przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Produkt obniża ciśnienie krwi i kontroluje poziom złego cholesterolu. Jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Nie tylko zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu, ale także pomaga walczyć z niedokrwistością. Kasza gryczana powinna znaleźć się w diecie osób chcących prowadzić zdrowy tryb życia, ponieważ jest niskokaloryczna i stanowi świetny dodatek do posiłków. 123RF/PICSEL
Cytrusy Do takich produktów zaliczają się cytrusy. O ich właściwościach przekonali się uczeni z Norwich Medical School w Anglii. Trwające przez 14 lat badania udowodniły, że osoby, które jadły regularnie pomarańcze i grapefruity, były bardziej odporne na wystąpienie udaru mózgu. Cytrusy zawierają flawonoidy odpowiedzialne za pracę układu krążenia. Związki chemiczne działają również antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.
Cytrusy Do takich produktów zaliczają się cytrusy. O ich właściwościach przekonali się uczeni z Norwich Medical School w Anglii. Trwające przez 14 lat badania udowodniły, że osoby, które jadły regularnie pomarańcze i grapefruity, były bardziej odporne na wystąpienie udaru mózgu. Cytrusy zawierają flawonoidy odpowiedzialne za pracę układu krążenia. Związki chemiczne działają również antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?