Produkty, które zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu

Udar mózgu jest wynikiem zatrzymania dopływu krwi i doprowadza do obumarcia części narządu. Po ataku pacjenci zazwyczaj długo dochodzą do pełni zdrowia. Warto więc dbać o zdrowie, nie unikać aktywności fizycznej i jeść produkty, które zmniejszą ryzyko wystąpienia udaru mózgu.

Produkty, które zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu

Istnieją dwa rodzaje udarów mózgu: niedokrwienny i krwotoczny. Pierwszy z nich przytrafia się znacznie częściej, bo aż cztery razy na pięć przypadków. Gdy do niego dochodzi tętnica pompująca do jednej z części mózgu krew, staje się niedrożna. Udar krwotoczny powstaje na skutek pęknięcia tętnicy mózgowej. Rozlewająca się krew doprowadza do zniszczenia tkanki nerwowej i wzrostu ciśnienia wewnątrz czaszki.

Aby nie dopuścić do tak poważnych szkód w organizmie, należy zastosować metody prewencyjne. Jedną z nich jest odpowiednia dieta. Włączcie do niej pokarmy, które zminimalizują wystąpienie zakrzepów czy zatorów tętniczych oraz poprawią elastyczność naczyń krwionośnych.
Ryby 

Kolejnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są ryby, w szczególności te tłuste: makrela, tuńczyk, śledź czy łosoś. Jeśli zadbamy o to, aby na talerzach regularnie pojawiały się ryby, poprawimy działanie układu krążenia, a tym samym zapobiegniemy powstawaniu zakrzepów, które są najczęstszą przyczyną udaru mózgu.
Chude mięso 

Białko, żelazo i witaminy z grupy B potrzebne do zwalczenia niedoborów żelaza, znajdziemy w chudym mięsie, takim jak pierś z kurczaka. Pamiętajmy, że zbyt mała ilość pierwiastka w organizmie może doprowadzić do niedokrwistości, która grozi udarem.
Nabiał

Produkty mleczne nie cieszą się dobrą opinią ze względu na dość powszechną nietolerancję laktozy. Warto mieć jednak na uwadze, że dobrej jakości wyrób może dobrze wpłynąć na stan naszego zdrowia. Wybierajmy więc fermentowane produkty o niskiej zawartości tłuszczu, które z pewnością są bogate w wapń i magnez. 

Taki nabiał nie tylko oddali ryzyko wystąpienia udaru, ale także zapobiegnie rozwojowi osteoporozy czy cukrzycy.
+4
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas