Proste sposoby na wzmocnienie odporności

Jedz jedno dziennie, a nie będziesz już chorować
Jedz jedno dziennie, a nie będziesz już chorować123RF/PICSEL
  • Jedną z podstawowych witamin, które powinno się dostarczać organizmowi w celu wzmocnienia odporności, jest witamina C. Odgrywa ona ważną rolę, ma działanie antywirusowe, aktywuje system immunologiczny, zwiększa odporność organizmu, szczególnie w okresach wytężonego wysiłku fizycznego, a także zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia oraz bierze udział w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Witaminę C możemy znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego, przede wszystkim w warzywach i owocach. Jej bogatym źródłem jest natka pietruszki, czerwona papryka, czarna porzeczka, warzywa kapustne, w szczególności kiszone, owoce jagodowe i cytrusowe np. pomarańcze i grejpfruty, a także sok pomarańczowy i grejpfrutowy.
  • Dużą moc we wsparciu układu odpornościowego posiada prowitamina A. Bierze ona udział w tworzeniu śluzu ochronnego nabłonka jamy ustnej, nosa, gardła, płuc, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu na infekcje, szczególnie dróg oddechowych. Prowitaminę A w postaci beta-karotenu można znaleźć m.in. w papryce, pomidorach, kapuście, marchwi, brokułach i morelach. Jest również obecna we wszystkich sokach wytworzonych z tych owoców i warzyw, w tym bardzo popularnych i lubianych sokach marchwiowych i marchwiowo-owocowych.
  • Witamina D wpływa na aktywność limfocytów i sprawia, że lepiej radzą sobie z różnymi patogenami, w związku z czym również pełni znaczącą rolę w walce z wirusami. Warto wiedzieć, że witaminy D dostarcza nam słońce, poprzez nasłonecznienie skóry promieniami UVB. W związku z tym ważne jest, aby w okresie jesienno-zimowym, kiedy brakuje słońca, dostarczać jej z pożywienia. Dawkę witaminy D znajdziemy w rybach morskich, maśle, żółtkach jajek.
Racuchy na kefirze, z jabłkamiStyl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?