Przeciwalergiczna forsycja
Kwiaty tej rośliny zawierają około 1 proc. rutyny, co jest wyjątkową sytuacją w świecie ziół.
Mają też dużą zawartość kwercetyny, antocyjanów, saponin trójterpenowych, fenolokwasów, lignanów i alkoholi fenolowych. Dzięki tym związkom wyciągi z forsycji działają przeciwalergicznie - tak zwany zespół flawonoidowo-lignanowy hamuje uwalnianie histaminy, przez co zmniejsza przepuszczalność śródbłonków i hamuje odczyny uczuleniowe.
Rutyna wspomaga też odporność organizmu i usprawnia krążenie krwi, m.in. przy żylakach. Ponadto wyciągi z kwiatów tej rośliny obniżają poziom glukozy we krwi, wzmagają pracę nerek, działają uspokajająco i przeciwzapalnie.
Jak przygotujesz nalewkę? Garść kwiatów świeżych (teraz właśnie możesz je zebrać) lub suchych skrop 2 łyżkami spirytusu. Następnie zalej 2 szklankami wrzącej wody. Przykryj spodeczkiem i odstaw na 40 minut. Przecedź. Przygotowany napar wypij w ciągu dnia małymi porcjami.
Uwaga! Kwiaty forsycji są jadalne. Możesz zerwać je z krzewu i dodać do sałatki, zupy, naleśników.