Przeciwzapalne kuracje z owoców dzikiej róży
Różane owoce zebrane pod koniec września mają najwięcej witaminy C. Są idealne do suszenia. Na przetwory i nalewki zrywaj je w październiku.
Różana herbatka
Napar z owoców róży jest bardzo słaby, ma smak aromatyzowanej wody, dlatego lepiej pić odwar. 2-3 łyżki stołowe rozdrobnionych owoców zalej 2 szklankami wody. Wolno gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Odstaw pod przykryciem na 10 minut, przecedź. Albo: 2 łyżki rozdrobnionych suszonych owoców zalej szklanką wody, pozostaw na noc. Gotuj następnego dnia 5 minut. Przecedź. Pij jako środek na wzmocnienie przez 2-3 tygodnie po szklance dziennie.
Nalewka i intrakt
1 kg owoców rozdrobnij, wrzuć do słoja, zasyp 50 dag cukru. Słój zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Potem zalej 750 ml 40-proc. alkoholu. Zakręć słój i pozostaw na 2 tygodnie. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Następnie przecedź nalewkę przez gazę i rozlej do butelek. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Pij 2-3 razy dziennie po 1 łyżce lub 1 raz dziennie po 30 ml.
Intrakt: 1 szklankę świeżych zmielonych owoców zalej 500 ml wina o temp. 75°C. Wytrawiaj 10 dni, przefiltruj. Zażywaj jak nalewkę.
Kompot i powidła
Półlitrowe słoiki wypełnij owocami do 3/4 wysokości. Każdy zasyp 2 łyżkami cukru. Zalej wrzątkiem, zakręć i pasteryzuj 15 minut. Popijaj w przeziębieniu co 2-3 godziny, możesz dodać syropu z czarnego bzu.
Na powidła będziesz potrzebować: 2 kg owoców dzikiej róży, 1 kg cukru, 1 gruszkę, 1,5 szklanki wody. Owoce umyj, usuń pestki. Do garnka wlej wodę i wrzuć pokrojoną gruszkę. Po chwili dodaj różę. Wsyp cukier i gotuj do miękkości owoców, cały czas mieszając. Gotowe powidła nałóż do słoiczków. Pasteryzuj 20 minut. Dodawaj do herbaty.