Reklama

Reklama

Przy złamaniach kości

To, co jemy, chroni nasze kości przed złamaniami. Pomaga także im się zrastać, kiedy już do złamania dojdzie. Warto więc zadbać o potrzebne składniki w diecie, by uniknąć przykrych niespodzianek.

Dieta na szybsze zrastanie

  • Dostarcz minerałów potrzebnych do budowy kości. Poza wapniem potrzebujesz magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Codziennie zjedz przynajmniej jedną porcję produktów, które je zawierają.
  • Wapń znajdziesz w mleku i jego przetworach, rybach, jajkach, chudym mięsie, w brokułach, brukselce, natce pietruszki oraz w nasionach sezamu, maku i siemieniu lnianym.
  • Magnezu szukaj w suszonych figach, migdałach, orzechach włoskich, brazylijskich, kakao, gorzkiej czekoladzie.
  • Potasu - w ziemniakach, pomidorach, fasoli, bananach, suszonych morelach, śliwkach, figach.
  • Cynku dostarczą ci ryby, boczniaki, pieczarki, orzechy, strączkowe, pełnoziarniste pieczywo.
  • Mangan znajdziesz w płatkach owsianych, ziarnach zbóż, roślinach strączkowych, kaszy gryczanej, orzechach, brązowym ryżu, pełnoziarnistym pieczywie i kalafiorach.

Jedz kolorowo

Każdy twój posiłek powinien zawierać świeże owoce i warzywa. Dla dobrego zrastania się kości niezbędne są bowiem witaminy, szczególnie A, C, beta-karoten oraz z grupy B, które ułatwiają wchłanianie wapnia.

Trzy pierwsze znajdziesz w większości produktów roślinnych, zwłaszcza w czerwonych, pomarańczowych i ciemnozielonych. W witaminy z grupy B obfitują ziarna zbóż, jajka, soja, orzechy, grube kasze (gryczana, pęczak, jaglana), pestki słonecznika, dyni i nasiona lnu.

Pamiętaj o wodzie

Odpowiednie nawodnienie organizmu ma wpływ także na kości i stawy. Szybciej wyzdrowiejesz, gdy będziesz pamiętała o piciu 1,5-2 litrów wody dziennie. Wybieraj mineralną z dużą ilością wapnia i magnezu. Sięgaj też po soki bogate w potas - pierwiastek ważny nie tylko dla kości, ale i dla mięśni. Przyrządzaj koktajle owocowe i warzywne z dodatkiem natki pietruszki, jarmużu, szpinaku.

Reklama

***Zobacz także***

Chwasty dla kości

  • Napary lub wywary z niektórych roślin również mogą przyspieszyć gojenie się kości i je wzmocnić.
  • Pokrzywa jest bardzo bogata w wapń. W 250 gramach tej rośliny jest go tyle, co w litrze mleka. Podczas leczenia pij codziennie dwie szklanki naparu.
  • Komosa również zawiera wapń, a także potrzebny kościom magnez. Bogata w te pierwiastki jest także komosa ryżowa (quinoa).

Czy wiesz, że...

  • Ananas wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą. Zawiera mnóstwo ważnych dla naszego szkieletu witamin i minerałów, wśród nich mangan niezbędny do budowy kości i tkanki łącznej. Ale uwaga! Dobroczynne właściwości ma tylko owoc świeży.
  • Probiotyki chronią kości przed złamaniem. Regularne zażywanie preparatów z pożytecznymi bakteriami zmniejsza utratę tkanki kostnej nawet o 50 proc. Jedz też bogatą w nie żywność - kiszonki, jogurt, kefir, zsiadłe mleko, maślankę.

Zobacz również:


Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje