Przy złamaniach kości

Jedz ją jak najczęsciej. Zmniejsza utratę tkanki kostnej nawet o 50 proc.
Jedz ją jak najczęsciej. Zmniejsza utratę tkanki kostnej nawet o 50 proc.123RF/PICSEL

Dieta na szybsze zrastanie

  • Dostarcz minerałów potrzebnych do budowy kości. Poza wapniem potrzebujesz magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Codziennie zjedz przynajmniej jedną porcję produktów, które je zawierają.
  • Wapń znajdziesz w mleku i jego przetworach, rybach, jajkach, chudym mięsie, w brokułach, brukselce, natce pietruszki oraz w nasionach sezamu, maku i siemieniu lnianym.
  • Magnezu szukaj w suszonych figach, migdałach, orzechach włoskich, brazylijskich, kakao, gorzkiej czekoladzie.
  • Potasu - w ziemniakach, pomidorach, fasoli, bananach, suszonych morelach, śliwkach, figach.
  • Cynku dostarczą ci ryby, boczniaki, pieczarki, orzechy, strączkowe, pełnoziarniste pieczywo.
  • Mangan znajdziesz w płatkach owsianych, ziarnach zbóż, roślinach strączkowych, kaszy gryczanej, orzechach, brązowym ryżu, pełnoziarnistym pieczywie i kalafiorach.

Jedz kolorowo

Pamiętaj o wodzie

Soki i nektary. Co w nich siedzi?Newseria Lifestyle/informacja prasowa
Pij dwie szklanki dziennie naparu z tego chwastu. Efekt natychmiastowy
Pij dwie szklanki dziennie naparu z tego chwastu. Efekt natychmiastowy 123RF/PICSEL

Chwasty dla kości

  • Napary lub wywary z niektórych roślin również mogą przyspieszyć gojenie się kości i je wzmocnić.
  • Pokrzywa jest bardzo bogata w wapń. W 250 gramach tej rośliny jest go tyle, co w litrze mleka. Podczas leczenia pij codziennie dwie szklanki naparu.
  • Komosa również zawiera wapń, a także potrzebny kościom magnez. Bogata w te pierwiastki jest także komosa ryżowa (quinoa).

Czy wiesz, że...

  • Ananas wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą. Zawiera mnóstwo ważnych dla naszego szkieletu witamin i minerałów, wśród nich mangan niezbędny do budowy kości i tkanki łącznej. Ale uwaga! Dobroczynne właściwości ma tylko owoc świeży.
  • Probiotyki chronią kości przed złamaniem. Regularne zażywanie preparatów z pożytecznymi bakteriami zmniejsza utratę tkanki kostnej nawet o 50 proc. Jedz też bogatą w nie żywność - kiszonki, jogurt, kefir, zsiadłe mleko, maślankę.
Nieznane piękno Puszczy BiałowieskiejŁukasz PiątekStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?