Przy złamaniach kości
To, co jemy, chroni nasze kości przed złamaniami. Pomaga także im się zrastać, kiedy już do złamania dojdzie. Warto więc zadbać o potrzebne składniki w diecie, by uniknąć przykrych niespodzianek.
Dieta na szybsze zrastanie
- Dostarcz minerałów potrzebnych do budowy kości. Poza wapniem potrzebujesz magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Codziennie zjedz przynajmniej jedną porcję produktów, które je zawierają.
- Wapń znajdziesz w mleku i jego przetworach, rybach, jajkach, chudym mięsie, w brokułach, brukselce, natce pietruszki oraz w nasionach sezamu, maku i siemieniu lnianym.
- Magnezu szukaj w suszonych figach, migdałach, orzechach włoskich, brazylijskich, kakao, gorzkiej czekoladzie.
- Potasu - w ziemniakach, pomidorach, fasoli, bananach, suszonych morelach, śliwkach, figach.
- Cynku dostarczą ci ryby, boczniaki, pieczarki, orzechy, strączkowe, pełnoziarniste pieczywo.
- Mangan znajdziesz w płatkach owsianych, ziarnach zbóż, roślinach strączkowych, kaszy gryczanej, orzechach, brązowym ryżu, pełnoziarnistym pieczywie i kalafiorach.
Jedz kolorowo
Każdy twój posiłek powinien zawierać świeże owoce i warzywa. Dla dobrego zrastania się kości niezbędne są bowiem witaminy, szczególnie A, C, beta-karoten oraz z grupy B, które ułatwiają wchłanianie wapnia.
Trzy pierwsze znajdziesz w większości produktów roślinnych, zwłaszcza w czerwonych, pomarańczowych i ciemnozielonych. W witaminy z grupy B obfitują ziarna zbóż, jajka, soja, orzechy, grube kasze (gryczana, pęczak, jaglana), pestki słonecznika, dyni i nasiona lnu.
Pamiętaj o wodzie
Odpowiednie nawodnienie organizmu ma wpływ także na kości i stawy. Szybciej wyzdrowiejesz, gdy będziesz pamiętała o piciu 1,5-2 litrów wody dziennie. Wybieraj mineralną z dużą ilością wapnia i magnezu. Sięgaj też po soki bogate w potas - pierwiastek ważny nie tylko dla kości, ale i dla mięśni. Przyrządzaj koktajle owocowe i warzywne z dodatkiem natki pietruszki, jarmużu, szpinaku.
***Zobacz także***
Chwasty dla kości
- Napary lub wywary z niektórych roślin również mogą przyspieszyć gojenie się kości i je wzmocnić.
- Pokrzywa jest bardzo bogata w wapń. W 250 gramach tej rośliny jest go tyle, co w litrze mleka. Podczas leczenia pij codziennie dwie szklanki naparu.
- Komosa również zawiera wapń, a także potrzebny kościom magnez. Bogata w te pierwiastki jest także komosa ryżowa (quinoa).
Czy wiesz, że...
- Ananas wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą. Zawiera mnóstwo ważnych dla naszego szkieletu witamin i minerałów, wśród nich mangan niezbędny do budowy kości i tkanki łącznej. Ale uwaga! Dobroczynne właściwości ma tylko owoc świeży.
- Probiotyki chronią kości przed złamaniem. Regularne zażywanie preparatów z pożytecznymi bakteriami zmniejsza utratę tkanki kostnej nawet o 50 proc. Jedz też bogatą w nie żywność - kiszonki, jogurt, kefir, zsiadłe mleko, maślankę.
Zobacz również: