Przyprawy, które odchudzają
Używasz tylko soli i pieprzu? Czas z tym skończyć i sięgnąć po inne przyprawy. Takie, które pomogą ci być szczupłą
Temu co jemy smak i aromat nadają przyprawy. A wszystko dzięki olejkom eterycznym, które zawierają. To one właśnie mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie: nie tylko poprawiają krążenie, ale przede wszystkim wspomagają układ trawienny i przyspieszają spalanie zbędnego tłuszczu. Udowodnili to lekarze z Chicago w USA, którzy przebadali 2,5 mln osób. Połowa z nich przez pół roku spożywała dania zawierające przyprawy. Schudły nawet 14 kg. A reszta osób, jedząca potrawy nieprzyprawione zaledwie 3 kg. A oto lista tych przypraw, które powinny używać osoby odchudzające się:
- imbir - przyspiesza przemianę materii. Idealna do mięs, ryb, zup i warzyw;
- chilli - poprawia trawienie. Pasuje do drobiu i warzyw;
- tymianek - wspomaga trawienie tłustych potraw. Doskonały też do drobiu i warzyw;
- kolendra - działa moczopędnie i polepsza trawienie. Stosuje się ją głównie do potraw kuchni orientalnej;
- bazylia - wspomaga trawienie tłuszczu i białek. Nadaje się szczególnie do sałatek;
- rozmaryn - ułatwia trawienie tłuszczu. Stosuje się go do wołowiny i ziemniaków;
- majeranek - idealnie zastępuje sól. Przyspiesza przemianę materii, zapobiega wzdęciom. Używa się go do wszelkich dań mięsnych i do roślin strączkowych;
- kminek - zwiększa wydzielanie żółci i soków żołądkowych. Pasuje do dań z kapusty, do mięs oraz do ryb;
- koper - wspomaga pracę jelit. Doskonały do warzyw.
Kiedy przyprawy dodawać do dań
Większość przypraw należy dodać pod sam koniec gotowania. Wyjątkiem jest tylko imbir, który potrzebuje zdecydowanie więcej czasu, aby uwolnić swój smak i aromat. Dlatego trzeba go dodawać już w połowie gotowania.
Jak je przechowywać
Aby przyprawy zachowały najwięcej swoich właściwości, trzeba przechowywać je w szczelnie zamkniętych opakowaniach i w suchym, ciemnym miejscu.
Biały serek z tymiankiem
Składniki na 1 porcję, ok. 120 kcal. Żelatynę (pół łyżki) rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku. Śmietankę 30-proc. (pół szklanki) ubić, połączyć z twarożkiem (10 dag) i rozpuszczoną żelatyną. Do masy serowej dodać mieszankę posiekanych ziół: bazylię, tymianek, majeranek (łyżeczka), doprawić solą i pieprzem. Piankę przelożyć do foremek, odstawić do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu wyjąć z foremek.
Lekki bigosik z kminkiem
Składniki na 1 porcję, ok. 230 kcal. Cebulę (pół) pociąć w kostkę, szynkę (5 dag) w paski. Marchewkę i cukinię (pół) pokroić w plasterki, fasolkę szparagową (5 dag) na części. Wszystko wrzucić do dużego rondla, podlać olejem (łyżka), chwilę podsmażyć. Wymieszać z koncentratem pomidorowym (1/4 małej puszki), podlać wodą. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Dusić pod przykryciem ok. 20 min.
Pierś kurczaka z szałwią
Składniki na 1 porcję, ok. 290 kcal. Pierś z kurczaka (jeden filet) oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na grube plastry, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy plaster mięsa położyć szałwię (2 listki), dobrze owinąć wędzoną szynką (plaster) oraz spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej (łyżka), smażyć plastry mięsa po 5 minut z każdej strony. Osączyć z tłuszczu. Ułożyć na talerzu. Mięso podawać ze szpinakiem.
Kartoflanka z imbirem
Składniki na 1 porcję, ok. 180 kcal. Ziemniaki (2) i włoszczyznę (1/4 pęczka) obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wrzącą wodę (pół litra). Dodać listek laurowy, ziele angielskie (3 ziarenka) oraz pokruszoną kostkę bulionową (pół). Gotować około 30 minut. Cebulę (1/4) i czosnek (ząbek), obrać, posiekać, zeszklić na oleju (łyżka). Wrzucić do zupy, gotować jeszcze około 6 minut.