Pyłek, pierzga, propolis – jak je stosować
Obok miodu należą do najcenniejszych produktów z ula, określanych jako superżywność. Czym sobie zasłużyły na to miano? W dobie, kiedy odporność jest na wagę złota, warto się lepiej zapoznać z informacjami o nich.
Pyłek pszczeli
To pyłek kwiatowy zebrany przez pszczoły, ale nie jest całkowicie przez nie przetworzony. Ma postać kolorowych kuleczek, a jego smak jest delikatniejszy niż pierzgi. Pyłek regularnie stosowany wzmacnia odporność, poprawia kondycję fizyczną i psychiczną. Obniża poziom tłuszczów we krwi, uzupełnia braki żelaza oraz doskonale działa na cerę i włosy.
Jak go wykorzystać w diecie? Pyłek rozpuść w letniej wodzie - 1 łyżeczka na 3/4 szklanki. Odstaw na 15 minut i wymieszaj. Pij 1-2 razy dziennie. Dosypuj pyłek do jogurtów lub kaszy. Popijaj łyżeczkę pyłku wodą. Dorośli mogą dziennie zjeść 1-3 takich łyżeczek. Profilaktycznie - jedna spokojnie wystarczy.
Pamiętaj! Zanim te cuda od pszczół włączysz do diety, sprawdź, czy nie wywołują one reakcji alergicznej. Osoby uczulone na pyłki kwiatów powinny zachować szczególną ostrożność.
Pierzga
To pokarm pszczół, który powstaje z mieszanki pyłku kwiatowego, śliny i miodu. Ma postać twardych grudek o ciemnobrązowej barwie. Charakteryzuje się kwaskowatym, lekko żywiczym smakiem. Jest najbogatszym naturalnym źródłem białka oraz witamin, składników mineralnych tłuszczów i węglowodanów.
Pierzga ma podobne właściwości do pyłku, ale przez znawców uznawana jest za produkt doskonalszy. Jest też lepiej przyswajana przez organizm.
Jak ją stosować? Ze względu na swoje silniejsze działanie - już 1/2 łyżeczki dziennie wzmacnia odporność.
Propolis (kit pszczeli)
To substancja składająca się z żywicy, wosków, olejków eterycznych, pyłku i wydzielin pszczelich. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Wspomaga również kurację zapaleń jamy ustnej i dziąseł.
Jak go stosować? Propolisu nie spożywa się bezpośrednio, tylko w postaci nalewki czy kropli - nie więcej niż 10 kropli dziennie.