Rabarbar - źródło zdrowia

Rabarbar to warzywo, które ma wiele właściwości zdrowotnych. W Chinach znany jest jako roślina lecznicza, stosowany jest m.in. na uśmierzenie bólu zęba. Najlepiej spożywać go na ciepło, wtedy wydziela substancje, które mają pozytywny wpływ na organizm.

Rabarbar polecany jest osobom, które pragną zrzucić zbędne kilogramy
Rabarbar polecany jest osobom, które pragną zrzucić zbędne kilogramy123RF/PICSEL

Rabarbar to warzywo o niezwykłym, słodko kwaśnym smaku. Choć oryginalnie pochodzi z Azji, to w naszym kraju jego uprawa dobrze się przyjęła, a Polacy znaleźli szereg zastosowań tej rośliny w kuchni. Jadalną częścią rabarbaru są tylko łodygi.

Warzywo jest niskokaloryczne i zawiera duże ilości błonnika, dzięki czemu wspomaga odchudzanie i przemianę materii. Ma także właściwości przeczyszczające. Bogaty jest w antyoksydanty, które oczyszczają organizm.

Niedobór witaminy A osłabia paznokcie. Płytka pęka i mam problemy z przyrostem
Niedobór witaminy A osłabia paznokcie. Płytka pęka i mam problemy z przyrostem123RF/PICSEL

Rabarbar to również źródło witamin A, C , E oraz potasu, kwasu foliowego i magnezu. Jego spożywanie może wspomagać leczenie trądziku oraz łagodzić dolegliwości związane z przechodzeniem menopauzy. Ma pozytywny wpływ na układ krwionośny.

Rabarbaru nie powinno się jednak spożywać w nadmiarze, gdyż zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który negatywnie wpływa na nerki oraz kości. Roślina może także obniżać poziom testosteronu.

Z rabarbaru można zrobić orzeźwiający kompot, dżem oraz dodać do ciast. 

Najlepszy czas na zbieranie rabarbaru trwa od kwietnia do końca czerwca. Kupione warzywo najlepiej przechowywać w lodówce.

Zobacz także:

Piotr Beczała o życiu w czasie kwarantannyStyl.pl
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas