Razowe pieczywo nie dla każdego

article cover
123RF/PICSEL

Razowe pieczywo nie dla każdego

Wszystko dlatego, że zawiera dużo błonnika, więc u wielu osób wywołuje wzdęcia i biegunki. Poza tym zdecydowanie nie jest wskazane przy stłuszczeniu wątroby, w chorobach pęcherzyka żółciowego, w chorobie wrzodowej, w zespole jelita drażliwego z biegunkami, przy ostrych zatruciach pokarmowych.
Wszystko dlatego, że zawiera dużo błonnika, więc u wielu osób wywołuje wzdęcia i biegunki. Poza tym zdecydowanie nie jest wskazane przy stłuszczeniu wątroby, w chorobach pęcherzyka żółciowego, w chorobie wrzodowej, w zespole jelita drażliwego z biegunkami, przy ostrych zatruciach pokarmowych.123RF/PICSEL
Razowe pieczywo jest oczywiście zdrowe, ale należy pamiętać, że jest dużo ciężej strawne od pieczywa jasnego i niektórym nie musi służyć.
Razowe pieczywo jest oczywiście zdrowe, ale należy pamiętać, że jest dużo ciężej strawne od pieczywa jasnego i niektórym nie musi służyć.123RF/PICSEL
Jego jedzenie odradza się też osobom starszym. W powyższych przypadkach zalecane jest raczej spożywanie jasnego, pszennego pieczywa – chleba i bułek. Źródło: Rewia
Jego jedzenie odradza się też osobom starszym. W powyższych przypadkach zalecane jest raczej spożywanie jasnego, pszennego pieczywa – chleba i bułek. Źródło: Rewia 123RF/PICSEL
zdjęcie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?