Razowe pieczywo nie dla każdego

Czy ciemne, razowe pieczywo na pewno jest zdrowe? Czy każdy może je jeść. W jakich schorzeniach należy go unikać?

123RF/PICSEL

Razowe pieczywo nie dla każdego

Wszystko dlatego, że zawiera dużo błonnika, więc u wielu osób wywołuje wzdęcia i biegunki. Poza tym zdecydowanie nie jest wskazane przy stłuszczeniu wątroby, w chorobach pęcherzyka żółciowego, w chorobie wrzodowej, w zespole jelita drażliwego z biegunkami, przy ostrych zatruciach pokarmowych.
Razowe pieczywo jest oczywiście zdrowe, ale należy pamiętać, że jest dużo ciężej strawne od pieczywa jasnego i niektórym nie musi służyć.
Jego jedzenie odradza się też osobom starszym. W powyższych przypadkach zalecane jest raczej spożywanie jasnego, pszennego pieczywa – chleba i bułek.


Źródło: Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas