Rodzaje makaronów. Jaki wybrać?
Jest idealną bazą licznych dań wielu kuchni. Dobry i na ciepło, i na zimno.
Co można przygotować z makaronu? Lista dań nie ma końca. A jego różne rodzaje oraz kształty dają duże pole do kulinarnego popisu. Dobry makaron ma tylko 2 składniki: mąkę i wodę. Mąka może być z różnych zbóż a nawet innych roślin. Np. makaron sojowy używany w daniach orientalnych produkowany jest z mąki fasolowej lub grochowej. Najczęściej stosujemy ten z mąki pszennej. Jego szlachetna odmiana powstaje z twardej pszenicy durum, czyli semoliny. Jest wartościowa, bogata w białko, witaminy, minerały.
Makaron ten zachowuje twardość, nie skleja się, nie wymaga przelewania wodą. Idealnie nadaje się do sałatek i warzyw. W składzie makaronu mogą być jajka - to makaron jajeczny (np. dwujajeczny zawiera 2 jajka na 1 kg mąki). Zrezygnujmy z tego, który zawiera jajka w proszku. Najzdrowiej jest gotować al dente - na półtwardo. Zwykle to 2-3 min krócej niż standardowy czas gotowania. Gdy podajemy makaron na ciepło, nie hartujemy go, czyli nie przelewamy zimną wodą, bo traci wówczas delikatny smak. Makaron hartujemy, gdy będzie wykorzystany do sałatki.
Z mąki kukurydzianej
To najpopularniejszy makaron bezglutenowy. Ma delikatny smak, podobny do zwykłego pszennego makaronu. W wielu daniach z powodzeniem go zastąpi. Ale w odróżnieniu od niego nie klei się. Dobrze smakuje zwłaszcza z fasolą i w daniach kuchni meksykańskiej.
Czarny
Swój kolor zawdzięcza barwnikowi pozyskiwanemu z mątwy lub kałamarnicy. Nie traci go podczas gotowania - nie barwi wody. Uważany za rarytas wśród makaronów. Świetnie komponuje się smakowo i wizualnie z owocami morza. Sprawdzi się w daniach z rybami i białymi sosami.
Ryżowy
Otrzymywany jest z mąki ryżowej, nie zawiera glutenu. W klasycznej postaci to cieniutkie nitki. Wystarczy je zalać wrzątkiem na 3-4 min, bez gotowania. Idealny do kurczaka, dań warzywnych, wszelkich sosów i azjatyckich zup.
Pełnoziarnisty
Zrobiony z mąki razowej z wysokiego przemiału, stąd zawiera dużo witamin i minerałów. Może być to mąka pszenna (makaron ma kolor brązowo-żółty) lub żytnia (barwa ciemnobrązowa). Świetny zwłaszcza do gęstych, ciężkich sosów, gulaszu, ale i do lekkiej sałatki czy zapiekanki.
15/2016 Świat i Ludzie