Rumianek: Jakie ma właściwości lecznicze?
Rumianek to popularna roślina lecznicza. Przyspiesza gojenie ran i wspomaga trawienie. Jakie jeszcze właściwości ma rumianek?
Jak wygląda rumianek?
Rumianek jest rośliną jednoroczną i kwitnie od maja do września. Łodyga rumianku może mieć nawet 50 centymetrów długości i cechuje się tym, że jest rozgałęziona. Kwiaty rumianku są białożółte oraz intensywnie pachną.
Właściwości lecznicze rumianku
Rumianek zawiera dużą ilość olejku eterycznego. W ziołolecznictwie wykorzystuje się suszone koszyczki kwiatów.
Rumianek swoje właściwości lecznicze zawdzięcza zawartości m.in. witamin i minerałów, choliny, flawonoidów i fitosteroli. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i rozkurczające mięśnie gładkie. Ponadto rumianek przyspiesza gojenie ran oraz pobudza przemianę materii w skórze.
Stosowanie rumianku okaże się pomocne w dolegliwościach żołądkowych. Sprosta skurczom żołądka, stanom zapalnym żołądka, a także poradzi sobie z zapaleniem jelit.
Napar z rumianku można zastosować w formie inhalacji, która złagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych i ułatwi oddychanie.
Okłady z rumianku można wykorzystać w stanach zapalnych skóry, ranach i oparzeniach, a także nerwobólach. Ponadto rumianek jest także stosowany w walce z zapaleniem spojówek.
Płukanki z rumianku mogą być stosowane w łagodzeniu stanów zapalnych błony śluzowej jamy ustnej oraz gardła.
Na poprawę trawienia zaleca się herbatę z rumianku, która dodatkowo może być stosowana w celu pozbycia się wzdęć. Herbata z rumianku ma także działanie uspokajające. Wypicie jej przed snem ułatwi zasypianie.
Stosowanie rumianku w formie okładów może wywołać reakcję alergiczną. Ponadto stosowanie rumianku w postaci naparu oraz herbaty może osłabić działanie niektórych leków lub nawet wejść z nimi w interakcję. W związku z tym kuracja rumiankiem powinna zostać skonsultowana z lekarzem przepisującym leki.
Jak zrobić olej z rumianku?
Olej z rumianku sprawdzi się podczas masażu, a także sprosta nerwobólom.
Zebrane kwiaty rumianku należy przełożyć do słoika i dodać jedną łyżeczką wódki. Całość zalewamy olejem roślinny tak, by przykrywał on kwiaty rumianku.
Tak przygotowaną mieszankę należy odstawić na 3 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie olej należy przecedzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ważne, by stał w ciemnym i chodnym miejscu.
Czytaj więcej:
Hormony mają nas w garści
Skrzyp polny: Sos dla urody
Olej z czarnuszki: Kilka odżywczych kropel
Zobacz także: