Ryby na zdrowie
Wygładzają cerę. Poprawiają wzrok oraz pamięć. Zapobiegają anemii. Łagodzą skutki astmy. Wzmacniają odporność, chronią przed chorobami krążenia. Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.
Polub szprotki i sardynki
Te małe rybki prócz kwasów omega- 3 i witamin, są bogate także w wapń i fosfor, niezbędne do budowy naszych kości. Z tego powodu warto je jeść razem z kręgosłupem i ośćmi.
Postaw na pstrąga
Wystarczy zjeść około 150 g pstrąga, aby zapewnić sobie dzienną dawkę kwasów omega-3. Warto wiedzieć, że największe stężenie tych kwasów jest w tkankach zimnolubnych, słonowodnych ryb drapieżnych, do których należy pstrąg. Jednak nawet jeśli kupisz pstrąga hodowanego w stawie, nie martw się. W Polsce bowiem są one karmione mączką rybną, pozyskiwaną ze słonowodnych i zimnolubnych ryb. Dlatego też nie tracą cennych kwasów omega-3.
***Zobacz także***
Jedz łososia, śledzia
To najzdrowsze ryby na rynku. Mimo, że droższe, warto w nie zainwestować. Zawierają spore ilości kwasów omega-3, są źródłem witamin A, D, E i B, jodu, potasu oraz pełnowartościowego białka. Zapobiegają kłopotom z koncentracją i chronią przed miażdżycą.
***
#POMAGAMINTERIA
Fundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla koni walczy o przetrwanie swoje oraz podopiecznych. Z powodu epidemii COVID z dotacji wycofują się kolejne upadające firmy i tracący pracę darczyńcy. Na to wszystko nakłada się susza, która spowodowała dwukrotny wzrost cen siana. Sytuacja jeszcze nigdy nie była tak dramatyczna. Organizacja walczy o swoje być albo nie być. Pomóż i ocal setki zwierząt od śmierci! Sprawdź szczegóły >>>
Zobacz także: