Są lepsze od suplementów diety

​Gdy częściej łapiesz infekcje, miewasz skurcze mię- śni, masz słabszą koncentrację, sięgasz po suplementy diety. Niepotrzebnie! Żywność to najzdrowsze lekarstwo od matki natury, którego nigdy nie przedawkujesz.

Suplementy diety
Suplementy diety123RF/PICSEL

Ryby i jajka - witamina D

Co dwa, trzy dni jedz 100-150 g ryb morskich (łososia, dorsza, śledzia lub tuńczyka z puszki) oraz żółtka jaj - to źródła wit. D wzmacniającej kości, odporność, zapobiegającej depresji. Wit. D jest wytwarzana w skórze pod wpływem promieni UV, dlatego jesienią i zimą może jej brakować. Przy dużych niedoborach wit. D konieczna jest suplementacja, ale powinien o tym decydować lekarz.

Pomarańcze - na stawy

Każdego dnia jedz jedną pomarańczę lub pij szklankę soku świeżo wyciśnię- tego z owoców. Zawiera beta-kryptoksantynę - substancję, która chroni przed stanami zapalnymi stawów.

Zielony groszek - witamina B

3-4 razy w tygodniu jedz porcję warzyw strączkowych, np. zielonego groszku. Podobnie jak inne warzywa strączkowe, zielony groszek to źródło wit. z grupy B. Wspomagają one pracę układu nerwowego, zapobiegają stanom zapalnym skóry i błon śluzowych, a także zapaleniom korzonków nerwowych, rwie kulszowej i bólom mięśni.

Marchew, orzechy - witaminy A i E

Codziennie zjedz surówkę z marchewki z orzechami laskowymi lub nasionami słonecznika. To doskonałe źródło witaminy A i beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w wit. A. Ta zaś poprawia odporność i kondycję skóry, wzmacnia wzrok. Wit. A lepiej się przyswaja w towarzystwie tłuszczu, którego dostarczą orzechy laskowe. Są one bogate także w witaminę E opóźniającą starzenie się organizmu.

Czosnek - na odporność

Nawet najlepszy suplement nie zastą- pi czosnku. To nie tylko wielowitaminowa pigułka wzmacniająca układ immunologiczny, ale też naturalny lek przeciw wirusom, bakteriom i grzybom. Wystarczy jeść 1-2 ząbki dziennie. Najlepiej przecisnąć go przez praskę i zostawić na 10 min, by uaktywniły się prozdrowotne substancje.

Papryka - witamina C

Znacznie więcej zyskasz, gdy zamiast tabletki z syntetyczną witaminą C zjesz przynajmniej pół czerwonej papryki. Dostarczy ona aż 144 mg naturalnej witaminy C - to dwa razy więcej niż potrzebujemy każdego dnia. Warzywo najlepiej jeść na suro

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas