Samobadanie piersi. Jak je wykonać
Wykonuj je raz w miesiącu po miesiączce (około 10 dnia cyklu) lub jeśli już nie miesiączkujesz – co miesiąc tego samego dnia. Zaprzestanie miesiączkowania nie zwalnia z badania. Sama sobie ustal dogodny termin (np. pierwszą niedzielę miesiąca). Badanie składa się z 2 etapów: oglądania piersi i badania dotykowego. Badanie to obowiązuje każdą kobietę po ukończeniu 20. roku życia.
1. Stań przed lustrem i obejrzyj kształt i kolor skóry piersi oraz sutków. Szczególnie powinnaś zwrócić uwagę na to czy:
- nie ma zmian w kształcie i wielkości piersi, tj. czy są symetryczne, mają regularne zarysy;
- na skórze piersi nie pojawiły się zaczerwienienia lub wypryski;
- nie pojawiły się wciągnięcia sutków, fałdki lub dołki dookoła nich.
Ważne! Oględzin powinnaś dokonać w dwóch pozycjach: najpierw stojąc z opuszczonymi, a potem z podniesionymi ramionami.
2. Stojąc przed lustrem zbadaj piersi całą wewnętrzną powierzchnią palców (nie tylko opuszkami). Dokładnie przyjrzyj się, czy nie ma obrzęków lub niepokojących dołków.
3. Badanie dotykowe wykonaj już pod prysznicem, gdy skóra jest namydlona. Połóż lewą dłoń z tyłu głowy, a prawą na lewej piersi. Rozpocznij od zewnętrznej ćwiartki piersi przesuwając 3 środkowe palce zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Sprawdź, czy nie ma obrzęków, torbieli, stwardnień. Wyjątkowo dokładnie zbadaj górną, zewnętrzną ćwiartkę piersi.
4. Ściśnij brodawkę kciukiem i palcem wskazującym. Zobacz, czy nie wydziela się z niej płyn - krwisty, mleczny, bezbarwny - każdy jest nieprawidłowy.
5. Połóż się na plecach i ponownie zbadaj każdą ćwiartkę piersi zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
6. Leżąc na plecach podłóż poduszkę pod badaną stronę. Jedną rękę wyciągnij wzdłuż tułowia, a drugą zbadaj pachę. Sprawdź, czy nie masz powiększonych węzłów chłonnych. To samo zrób z drugą pachą.
Na bolesność piersi
Podczas badania piersi możesz wyczuwać ból. Zwykle związany jest z miesiączką lub przyjmowaniem leków hormonalnych.
Tkliwość piersi złagodzi kuracja naparem z niepokalanka: 1 łyżkę liści lub owoców zalej 200 ml wrzącej wody i zaparzaj pod przykryciem na 20 minut. Przecedź. Pij po pół szklanki 4 razy dziennie przez 2 tygodnie.
Zobacz także: