Schudnij dzięki węglowodanom

Są źródłem energii, regulują poziom sytości i głodu, ale przede wszystkim ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej. Bez nich dieta nie zadziała!

Wybieraj węglowodany złożone
Wybieraj węglowodany złożone123RF/PICSEL

Wyklucz z jadłospisu tylko węglowodany proste, czyli białą mąkę, cukier i większość owoców. Te dobre, złożone, obecne w produktach pełnoziarnistych i warzywach, uchronią cię przed podjadaniem oraz apetytem  na słodycze.

1. Ciemny chleb

Nie musisz rezygnować z kanapek podczas diety. Wybieraj tylko chleb pełnoziarnisty, a najlepiej żytni. Wspomaga trawienie i na długo zaspokaja głód. Nie jedz go jednak za dużo, bo nadmiar może spowodować wzdęcia.

2. Rośliny strączkowe

Pół szklanki zielonego groszku dostarcza nam 12 proc. zalecanej dziennej dawki cynku. A ten z kolei zwiększa poziom leptyny - hormonu, który informuje mózg, że jesteśmy już najedzeni.

Nie stroń od fasoli.  Jest niskokaloryczna, szybko zaspokaja głód i zmniejsza ryzyko otyłości o 20 proc. Zawiera białko i żelazo, które regulują trawienie i spalają tłuszcz.

Jedz warzywa strączkowe
Jedz warzywa strączkowe123RF/PICSEL

>>>Na kolejnej stronie dowiesz się, co pomaga spalić tkankę tłuszczową w okolicach brzucha<<<

3. Owsianka

Jest źródłem beta-glukanu, błonnika, który zmniejsza poziom hormonu głodu. Podczas trawienia staje się żelowatą substancją, która odkłada się w żołądku, przez co dłużej nie odczuwamy głodu. Owsianka pomaga też  spalać tkankę tłuszczową w okolicach brzucha (tłuszcz trzewny). 

4. Makaron razowy

Ma kilkukrotnie więcej potasu, magnezu, żelaza, cynku i aż 24 razy więcej witaminy B1 niż ten z białej mąki. Ważne, by go nie rozgotowywać - al dente jest wolniej trawiony, a my jesteśmy dłużej syci. Makaron zostawiony w lodówce na drugi dzień ma jeszcze niższy indeks glikemiczny - gotowanie i niska temperatura zmieniają strukturę skrobi.      

Makaron razowy jest bardziej wartościowy
Makaron razowy jest bardziej wartościowy123RF/PICSEL

5. Kasza jaglana

Choć dość kaloryczna - nie tuczy. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Ma dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i utrudnia wchłanianie tłuszczu.  

PG

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas