Sekrety kuchni Anny Lewandowskiej
Zachęca nas nie tylko do wspólnych ćwiczeń w gronie przyjaciół, ale również do rozważnego komponowania posiłków. Zdaniem Anny muszą być one dostosowane do stopnia aktywności fizycznej. Podstawą jej jadłospisu są zdrowe, głównie niskokaloryczne produkty, najbogatsze w witaminy i mikroelementy.
Dieta Anny opiera się na założeniu, że powinno się spożywać pięć posiłków dziennie. Ale uwaga! Jedynie trzy z nich do syta. Jadanie o stałych porach sprawia, że wydziela się więcej enzymów trawiennych, a metabolizm znacząco przyspiesza.
Anna zwraca też uwagę na indeks glikemiczny, wybierając pokarmy o indeksie poniżej 50.
Spośród napojów zaleca wodę niegazowaną z cytryną, pitą 15 minut przed posiłkiem lub godzinę po nim.
Prezent dla wątroby
Tak Lewandowska nazywa szklankę ciepłej wody z cytryną, pitą po przebudzeniu. Pobudza trawienie, niszczy drobnoustroje, stymuluje oczyszczanie z toksyn.
Śniadanie Anny
Przeważnie pałaszuje płatki owsiane, jednak zalane wodą (gotowanie zwiększa indeks glikemiczny). Do płatków zawsze dorzuca owoce.
Poranny przysmak - nasiona lnu
Łyżkę nasion zalej wieczorem szklanką wrzątku. Pij przed śniadaniem, a poprawisz trawienie i obniżysz cholesterol.
Wapń i magnez
Zapewniają prawidłową pracę sercu i mięśniom. Wapń znajdziesz w orzechach, magnez w suszonych morelach. Jedz je na godzinę przed treningiem.
Węglowodany dla pań aktywnych
Możesz spożywać zarówno makaron, jak i ulubione pieczywo, jednak pałaszuj je na 2 godziny przed treningiem.
Kminek i imbir
Anna używa tych przypraw, bo kminek zapobiega wzdęciom i ułatwia trawienie, a imbir jest zalecany z uwagi na obciążone stawy osób ćwiczących.
Co na przekąskę?
Polub koktajle owocowe, np. z arbuza, melona i borówki amerykańskiej. Możesz też delektować się owocami, wybieraj jednak kwaśne, z drobnymi pestkami.
Jadłospis Anny
Śniadanie: płatki z owocami; obiad: krem z cukinii i kasza jaglana z indykiem i warzywami; kolacja: sałatka z bakłażanem, pomidorem i rukolą.
37/2014 Na Żywo