Selen w chorobach tarczycy
Okazuje się, że zażywanie tego pierwiastka poprawia komfort życia chorych, zwłaszcza zmagających się z hashimoto.
Najwięcej selenu znajduje się w tarczycy. Wpływa on na zwiększenie odporności w organizmie i ochrania go przed chorobami, także nowotworami. Jego niedobór może przyczynić się do problemów z tarczycą i wystąpienia takich dolegliwości, jak: złe samopoczucie, smutek, niechęć, problemy z sercem, skłonność do tycia, kłopoty z nerkami.
Ale uwaga, jego nadmiar wywołuje podobne objawy! Dlatego tak ważne jest mądre suplementowanie, a jeszcze wcześniej zbadanie jego poziomu w organizmie.
Co daje stosowanie?
Udowodniono, że powstrzymuje uszkodzenie tarczycy (w badaniach dawka lecznicza selenu wynosiła 200 μg, czyli 1 tabletka). Sprawia, że chory czuje się lepiej i nie ma stanów depresyjnych.
Gdzie go znaleźć?
Zanim uzgodnisz z lekarzem dawkę selenu, możesz sięgnąć po żywność, która go zawiera. Na twojej liście zakupów powinny znaleźć się m.in. orzechy brazylijskie, pestki słonecznika, jaja oraz soczewica i ryby (dorsz, sardynki, tuńczyk). Pamiętaj, aby były to produkty bez konserwantów, bo te niszczą składniki odżywcze.
Najpierw zrób badanie
Samodzielnie nie sięgaj po selen w tabletkach, najpierw zbadaj jego poziom w organizmie. Skierowanie na badanie w ramach NFZ wystawić może endokrynolog. Prywatne badanie to koszt ponad 100 zł.
Zobacz także: