Serwatka w trzech odsłonach
Od wieków stosowana była jako lekarstwo na różne schorzenia. Oto przepisy, które pomogą m.in. pozbyć się wstydliwych dolegliwości.
Hemoroidy
Łyżkę suszu ziela krwawnika zalej połową szklanki wrzątku i odstaw na 30 minut do zaparzenia i wystudzenia. Następnie napar odcedź i połącz ze szklanką schłodzonej serwatki (kupisz w każdym większym markecie). Do smaku możesz dodać kilka kropli syropu z jarzębiny. Pij trzy razy dziennie. Serwatka wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i obkurcza rozszerzone hemoroidy.
Cukrzyca
Do schłodzonej serwatki dodaj łyżkę świeżych lub suszonych liści rutwicy lekarskiej, pół gałązki selera naciowego oraz pół jabłka. Wszystko zmiksuj. Pij na pół godziny przed posiłkami. Białka serwatki mogą obniżyć poziom tłuszczów w organizmie i zwiększyć produkcję insuliny.
Choroba Parkinsona
Do połowy szklanki serwatki dodaj pół łyżeczki mielonej kurkumy i dokładnie wymieszaj. Pij napój na czczo oraz na dwie godziny po kolacji. Serwatka to bogactwo witamin wzmacniających układ nerwowy i hamujących rozwój choroby Parkinsona. Kurkuma zawiera antyoksydanty, które zapobiegają degradacji neuronów.
Zobacz także: