Sięgnij po koperek

Kochamy go z powodu wspaniałego aromatu, ale ma też sporo leczniczych właściwości. Najkorzystniej wpływa na trawienie.

123RF/PICSEL

Sięgnij po koperek

Przyprawa ta działa też antybakteryjnie oraz obniża stężenie cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi.

Z kolei napar z nasion kopru ogrodowego działa uspokajająco – taką herbatkę podaje się przy bezsenności i bólach głowy.
Codzienne dodawanie koperku do potraw poprawia pracę jelit . Jedzenie przyrządzonej z niego zupy zmniejsza stany zapalne stawów i łagodzi ból towarzyszący ich reumatoidalnemu zapaleniu.
Zawarte w koprze ogrodowym olejki eteryczne stymulują wydzielanie żółci oraz soków trawiennych, pobudzają perystaltykę jelit, pomagają w przypadku kolek i gazów.
Warto ją też pić, by wspomóc pracę nerek i oczyścić organizm z toksyn.

Źródło: Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas