Siemię lniane na problemy z gardłem i nie tylko
Siemię lniane ma mnóstwo cennych właściwości. Warto regularnie po nie sięgać, bo nie tylko doskonale uzupełni naszą dietę, ale też pomoże nam podczas problemów zdrowotnych.
Nasi przodkowie dobrze wiedzieli, co robią, regularnie sięgając po siemię lniane. Te niewielkie ziarna o złotawym lub brązowym zabarwieniu stanowią znakomite uzupełnienie zdrowej diety, bo mają wiele cennych właściwości prozdrowotnych.
Siemię lniane jest dostępne zarówno w formie zmielonej, jak i w postaci całych ziaren. Warto jest po nie sięgać regularnie, zwłaszcza przy problemach z jelitami i zbyt wysokim cholesterolem, bo siemię lniane działa na nie bardzo korzystnie. Produkt pomaga regulować pracę układu pokarmowego, ponieważ zawiera dużo błonnika.
Jeżeli mamy problem z gardłem, również śmiało możemy sięgnąć po siemię lniane. Dobrze sprawdzi się picie specjalnie przygotowanego kisielu, który nawilży je, dzięki czemu złagodzi dyskomfort i pomoże poradzić sobie z uciążliwą chrypką.
Jak przygotować kisiel z siemienia lnianego?
Wystarczy łyżkę ziaren zalać szklanką zimnej wody i gotować przez kwadrans. Następnie należy "kisiel" przecedzić i poczekać aż wystygnie. Przy powyższych dolegliwościach dobrze jest pić go dwa razy dziennie.
Przy odchudzaniu
Siemię lniane zaleca się stosować również osobom, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Ma ono bowiem nie tylko wiele składników odżywczych - dodane do jedzenia, sprawi, że szybciej się nasycimy.
Zobacz także: