Skąd się biorą wzdęcia

Cierpią na nie przede wszystkim kobiety. Na zwiększoną ilość gazów w jelitach skarży się aż 70 proc. pań.

Napar z połowy łyżeczki kminku szybko przyniesie ulgę
 © Panthermedia
Napar z połowy łyżeczki kminku szybko przyniesie ulgę
 © Panthermedia

Jedną z głównych przyczyn wzdęć jest połykanie powietrza. Dzieje się tak najczęściej wówczas, gdy podczas jedzenia dużo mówisz. Wzdęcia mogą pojawić się także przy spożywaniu dużych porcji, zwłaszcza po zbyt długiej przerwie w jedzeniu. Niewystarczające rozdrobnienie pokarmu powoduje z kolei, że niedokładnie strawiony pokarm w żołądku trafia do dwunastnicy, gdzie powstają wzdęcia. Częstą przyczyną gazów jest spożywanie w nadmiernych ilościach tłustych mięs, smalcu, wędlin, serów i śmietany. Natomiast na skutek zjadania potraw smażonych wydziela się dwutlenek węgla powodujący bolesne rozdęcie jelit.

Ważne, aby takich dań nie popijać zimnymi płynami! Kolejny powód wzdęć to zjadanie w nadmiarze pokarmów zawierających składniki, których nie jesteśmy w stanie strawić (są to np. niektóre włókna roślinne). Nadmiar fasolki, bobu, grochu czy kapusty powoduje powstanie gazów zawierających m.in. wodór, siarkowodór, metan, azot i dwutlenek węgla. Aby uniknąć wzdęć, warto dużo pić, ale pomiędzy posiłkami. Woda przesuwa papkę pokarmową, zwilża jelita i poprawia ich ukrwienie. Do potraw używajmy dużo przypraw. Starajmy się też ruszać, bo długie siedzenie rozleniwia jelita.

Jog

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas