Skorzonera - wyjątkowe warzywa

Obniża poziom cholesterolu, cukru we krwi i ułatwia trawienie.

Ta zapomniana roślina ma wiele wartości odżywczych
Ta zapomniana roślina ma wiele wartości odżywczych123RF/PICSEL

Pochodząca z Włoch skorzonera nazywana była wężymordem, bo używano jej też jako lekarstwa na ukąszenie żmii.

Przed gotowaniem skorzonerę oskrob jak pietruszkę - w rękawiczkach, bo zabarwia skórę.

Szybko wrzuć do wody z octem, żeby nie ściemniała.

Smaż ją w cieście, duś, gotuj w posolonej i lekko osłodzonej wodzie, a podawaj z przyrumienioną bułką tartą. Lub zapiekaj pod beszamelem.

Zobacz także:

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas