Śliwki: Dobre dla zdrowia i sylwetki

Ledwie skończyły się święta wielkanocne, a już część z nas zastanawia się, co zrobić, żeby zrzucić przed urlopem nadprogramowe kilogramy. Choć wymaga to wysiłku i często ciężkiej pracy, warto wspomóc się przekąskami, które będą korzystne dla naszej sylwetki.

article cover
123RF/PICSEL

Śliwki: Dobre dla zdrowia i sylwetki

Najbardziej kaloryczne są śliwki suszone, ale mają też najwięcej błonnika. Łatwo więc je przedawkować i zafundować sobie niechciane dolegliwości żołądkowe. Nie przekraczajmy zalecanej dawki czterech bądź pięciu owoców dziennie. Powinni uważać na nie także diabetycy – w stu gramach dojrzałych śliwek jest aż 15 gramów fruktozy.
Niezaprzeczalnym atutem śliwek jest spora zawartość minerałów (m.in. potasu, magnezu, fosforu, żelaza i wapnia) i witamin, z czego C, A oraz E są silnymi przeciwutleniaczami. Kosztując owoce, pomagamy organizmowi w neutralizowaniu wolnych rodników, a co za tym idzie - opóźniamy procesy starzenia komórek.
Ważne! Gdy kupujesz suszone śliwki, sprawdź na opakowaniu, jaki jest ich skład. Symbol E220 lub wskazówka, że zawierają siarczany, oznacza, że przed spożyciem należy owoce sparzyć wrzątkiem.
Jedną z takich przekąsek będą śliwki. Zawierają sporo błonnika – surowego włókna roślin, które wypełnia żołądek i daje poczucie sytości. Owoce, dzięki zawartym w nich pektynom, regulują perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Wymiatają resztki pokarmowe i pomagają oczyścić organizm ze złogów i toksyn.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas