Śliwki: Dobre dla zdrowia i sylwetki

article cover
123RF/PICSEL

Śliwki: Dobre dla zdrowia i sylwetki

Najbardziej kaloryczne są śliwki suszone, ale mają też najwięcej błonnika. Łatwo więc je przedawkować i zafundować sobie niechciane dolegliwości żołądkowe. Nie przekraczajmy zalecanej dawki czterech bądź pięciu owoców dziennie. Powinni uważać na nie także diabetycy – w stu gramach dojrzałych śliwek jest aż 15 gramów fruktozy.
Najbardziej kaloryczne są śliwki suszone, ale mają też najwięcej błonnika. Łatwo więc je przedawkować i zafundować sobie niechciane dolegliwości żołądkowe. Nie przekraczajmy zalecanej dawki czterech bądź pięciu owoców dziennie. Powinni uważać na nie także diabetycy – w stu gramach dojrzałych śliwek jest aż 15 gramów fruktozy. 123RF/PICSEL
Niezaprzeczalnym atutem śliwek jest spora zawartość minerałów (m.in. potasu, magnezu, fosforu, żelaza i wapnia) i witamin, z czego C, A oraz E są silnymi przeciwutleniaczami. Kosztując owoce, pomagamy organizmowi w neutralizowaniu wolnych rodników, a co za tym idzie - opóźniamy procesy starzenia komórek.
Niezaprzeczalnym atutem śliwek jest spora zawartość minerałów (m.in. potasu, magnezu, fosforu, żelaza i wapnia) i witamin, z czego C, A oraz E są silnymi przeciwutleniaczami. Kosztując owoce, pomagamy organizmowi w neutralizowaniu wolnych rodników, a co za tym idzie - opóźniamy procesy starzenia komórek. 123RF/PICSEL
Ważne! Gdy kupujesz suszone śliwki, sprawdź na opakowaniu, jaki jest ich skład. Symbol E220 lub wskazówka, że zawierają siarczany, oznacza, że przed spożyciem należy owoce sparzyć wrzątkiem.
Ważne! Gdy kupujesz suszone śliwki, sprawdź na opakowaniu, jaki jest ich skład. Symbol E220 lub wskazówka, że zawierają siarczany, oznacza, że przed spożyciem należy owoce sparzyć wrzątkiem. 123RF/PICSEL
Jedną z takich przekąsek będą śliwki. Zawierają sporo błonnika – surowego włókna roślin, które wypełnia żołądek i daje poczucie sytości. Owoce, dzięki zawartym w nich pektynom, regulują perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Wymiatają resztki pokarmowe i pomagają oczyścić organizm ze złogów i toksyn.
Jedną z takich przekąsek będą śliwki. Zawierają sporo błonnika – surowego włókna roślin, które wypełnia żołądek i daje poczucie sytości. Owoce, dzięki zawartym w nich pektynom, regulują perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Wymiatają resztki pokarmowe i pomagają oczyścić organizm ze złogów i toksyn. 123RF/PICSEL
Śliwki zawierają także witaminy z grupy B, które wspomagają nasz system nerwowy. Trzeba jednak pamiętać, żeby owoce te jeść regularnie – spożycie trzech jednego dnia w miesiącu niewiele pomoże. Gdy włączymy je do menu na stałe, odczujemy poprawę nastroju. O tej porze roku sięgajmy po suszone, a świeże kupujmy w sklepach ekologicznych.
Śliwki zawierają także witaminy z grupy B, które wspomagają nasz system nerwowy. Trzeba jednak pamiętać, żeby owoce te jeść regularnie – spożycie trzech jednego dnia w miesiącu niewiele pomoże. Gdy włączymy je do menu na stałe, odczujemy poprawę nastroju. O tej porze roku sięgajmy po suszone, a świeże kupujmy w sklepach ekologicznych. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?