Sposoby na podagrę

Lecz się dietą.

Mizeria
Mizeria123RF/PICSEL

1. Sok wiśniowy

Bóle stawów, spowodowane przez dnę moczanową, czyli podagrę, złagodzi sok  z wiśni. Do kilograma wydrylowanych owoców dodaj starty kawałek korzenia imbiru (1 cm), szczyptę kurkumy  i zmiksuj. Pij po 1/2 szklanki przez 2 dni rano i wieczorem. Zawarte w wiśniach antocyjany działają przeciwzapalnie,  a imbir i kurkuma zawierają substancje redukujące ból.

2. Pasta z marchwi i jabłka 

Kwas jabłkowy neutralizuje kwas moczowy, marchewka przyspiesza jego usuwanie z organizmu. Gdy masz atak podagry, rano i wieczorem jedz pastę z jabłka i marchwi. Na drobnej tarce zetrzyj  2 jabłka i 2 marchewki, dodaj do nich łyżeczkę oleju lnianego i wymieszaj. 

3. Mizeria

Pokrój 2 ogórki na plasterki, dodaj łyżkę jogurtu naturalnego, szczyptę soli  i 2 szczypty cukru. Jedz  3 razy na dzień. Możesz wycisnąć sok z 2 ogórków i pić  3 razy dziennie po 1/2 szklanki. Zawierają enzym, który wspomaga rozpuszczenie kryształów mocznika w stawach i usuwa je z organizmu.

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas