Sposoby na podagrę
Lecz się dietą.
1. Sok wiśniowy
Bóle stawów, spowodowane przez dnę moczanową, czyli podagrę, złagodzi sok z wiśni. Do kilograma wydrylowanych owoców dodaj starty kawałek korzenia imbiru (1 cm), szczyptę kurkumy i zmiksuj. Pij po 1/2 szklanki przez 2 dni rano i wieczorem. Zawarte w wiśniach antocyjany działają przeciwzapalnie, a imbir i kurkuma zawierają substancje redukujące ból.
2. Pasta z marchwi i jabłka
Kwas jabłkowy neutralizuje kwas moczowy, marchewka przyspiesza jego usuwanie z organizmu. Gdy masz atak podagry, rano i wieczorem jedz pastę z jabłka i marchwi. Na drobnej tarce zetrzyj 2 jabłka i 2 marchewki, dodaj do nich łyżeczkę oleju lnianego i wymieszaj.
3. Mizeria
Pokrój 2 ogórki na plasterki, dodaj łyżkę jogurtu naturalnego, szczyptę soli i 2 szczypty cukru. Jedz 3 razy na dzień. Możesz wycisnąć sok z 2 ogórków i pić 3 razy dziennie po 1/2 szklanki. Zawierają enzym, który wspomaga rozpuszczenie kryształów mocznika w stawach i usuwa je z organizmu.