Świąteczne gotowanie
Aby nie "umierać" w święta z przejedzenia, przejmij kontrolę nad kuchnią i przygotuj dania lekkostrawne.


Pierwsze przykazanie dla świątecznej kucharki brzmi: nie przesadzaj! Postaraj się przygotować potrawy w takich ilościach, aby nie jeść ich przez kolejne dni.
Barszczyk na Wigilię
Najzdrowsze i najmniej kaloryczne są ryby w galarecie i po grecku. Zamiast gęstej zupy grzybowej, ugotuj delikatny, czerwony barszczyk. Pamiętaj, że pierogi z kapustą i kapusta z grochem są wyjątkowo ciężko strawne. Może więc w tym roku do pierogów włożysz mak lub soczewicę? Żołądek tylko ci podziękuje!
Sałatki na święta
Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć warzywnych sałatek. Jarzyny są świetnym źródłem błonnika, antyoksydantów, witamin i minerałów, więc możesz je jeść w dowolnych ilościach. Najzdrowsze są surowe albo gotowane na parze i podawane z oliwą z oliwek lub niesłonym masłem z ziołami i przyprawami.
Pierniki na finisz
Na deser podaj piernik. Dodatek przypraw, które przyspieszają trawienie, czynią z niego wyjątkowo zdrowe ciasto. Nie rezygnuj z kompotu z suszu (zwłaszcza śliwki będą ci bardzo pomocne). Jeżeli nie wyobrażasz sobie świąt bez tortu, do przyrządzania kremów używaj niskotłuszczowych jogurtów. I zawsze pij dużo wody.
Używaj przypraw!
Kolorowy pieprz
Zielona pietruszka
Kminek
Jog