Syrop z agawy - słodycz kaktusa
Syrop z agawy to sok pozyskiwany z meksykańskiego kaktusa (konkretnie z odmian Agave tequilana oraz Agave salmiana), całkowicie naturalny, przefiltrowany, a następnie zagęszczony przez podgrzanie do konsystencji syropu.
Jest doskonały niemalże do wszystkiego: sosów, zup, vinegrettów, napoi, pieczenia ciast, ciasteczek, babeczek i innych wypieków, placków, polewania naleśników, do herbaty, kawy kakao, kompotów. Szczególnie polubią go dzieci, w smaku przypomina delikatny miód, mleczny i bardzo subtelny.
Jest po prostu pyszny.
Stanowi idealny zamiennik cukru białego w diecie. Ma też pięciokrotnie niższy indeks glikemiczny, co sprawia, że jest doskonałą opcją alternatywną dla osób stosujących dietę niosko węglowodanową lub ograniczających cukier ze względów zdrowotnych.
Zawarta w syropie z agawy fruktoza to cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza lub glukoza.
Agawa zawiera także spore ilości inuliny - naturalnego prebiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi, a także usprawnia pracę przewodu pokarmowego (zapobiega zaparciom i redukuje toksyczne metabolity). Jest również źródłem błonnika, który w naturalny sposób przyspiesza przemianę materii.
Produkt może być spożywany również przez wegan, którzy rezygnują z miodu.
Fragment książki "Jedz pysznie i chudnij cudnie" Magdaleny Makarowskiej.
Czytaj też: Stewia - słodycz bez kalorii
Więcej w serwisie: