Szczypiorek zadba o ciśnienie i cerę
Szczypior nie jest rośliną o wygórowanych wymaganiach glebowych.
Urośnie nawet z cebulki umieszczonej w szklance wody na naszym parapecie. Występowanie Szczypior jest byliną, którą spotkać można właściwie w całej Europie. Występuje również w Azji i Ameryce Północnej. Rośnie dziko, ale dobrze czuje się także jako roślina uprawna.
Charakterystyka
Liście szczypiorku są puste w środku, mają intensywną zieloną barwę, osiągają długość od 15 do 30 cm.
Składniki
Szczypiorek zawiera silne związki siarki, które znakomicie pobudzają perystaltykę jelit, zapobiega też zaparciom. Dostarczy również naszemu organizmowi witamin z grupy B oraz C. Szczypior jest także bogatym źródłem soli mineralnych: soli potasu, wapnia, sodu, fosforu oraz magnezu.
Na co pomaga?
Szczypiorek jest niskokaloryczny, warto więc włączyć go do diety, szczególnie gdy się odchudzamy. Zaleca się jego spożywanie przy nadciśnieniu (obniża je), chorobach krążenia i problemach dermatologicznych skóry (bakteriobójczo działają związki siarki zawarte w szczypiorku).
Więcej porad: