Szczypta na wagę
Przyprawy nie tylko nadają potrawom wyjątkowy smak i aromat, ale także przyspieszają przemianę materii, pobudzają metabolizm i pomagają spalić nadmiar kalorii.
Dzięki nim nawet tłusta (albo słodka) potrawa nie doda nam zbyt wielu centymetrów w biodrach. Jeszcze do niedawna uważano, że ostre przyprawy (np. pieprz lub chili) pobudzają apetyt i radzono w trakcie odchudzania z nimi się rozstać.
Dziś już wiadomo, że jest odwrotnie: dzięki właściwościom rozgrzewającym, ostre przyprawy zwiększają ukrwienie naczyń i przyspieszają spalanie tłuszczu (stąd np. znakomite połączenie czekolady z chili). Aby dodatki przyniosły jak najwięcej korzyści, dodawaj je do gotowych potraw, po obróbce termicznej .
Kolendra przyspiesza trawienie. Nasionka mają korzenny zapach i są słodkie, a liście delikatny, cytrynowy posmak.
Papryczki chilli pobudzają przemianę materii. Oczyszczone z ziarenek są mniej pikantne.
Imbir zmniejsza uczucie głodu - ma korzenny zapach, jest pikantny i lekko gorzkawy.