Sześć sposobów na obniżenie cholesterolu

article cover
123RF/PICSEL

Sześć sposobów na obniżenie cholesterolu

Siemię lniane Ziarna lnu są najlepszym źródłem roślinnych związków – lignanów, które obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL). A zbyt duża ilość złej frakcji prowadzi do zwężenia światła naczynia, co z kolei utrudnia przepływ krwi i dotlenienie organizmu. W związku z tym zwiększa się ryzyko np. udaru mózgu czy zawału serca. Dlatego sięgaj regularnie po nasiona lnu zarówno w postaci całych ziaren jak i mielonych – najlepiej 2-3 łyżki dziennie. Możesz je zaparzać lub dodawać do potraw.
Siemię lniane Ziarna lnu są najlepszym źródłem roślinnych związków – lignanów, które obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL). A zbyt duża ilość złej frakcji prowadzi do zwężenia światła naczynia, co z kolei utrudnia przepływ krwi i dotlenienie organizmu. W związku z tym zwiększa się ryzyko np. udaru mózgu czy zawału serca. Dlatego sięgaj regularnie po nasiona lnu zarówno w postaci całych ziaren jak i mielonych – najlepiej 2-3 łyżki dziennie. Możesz je zaparzać lub dodawać do potraw. 123RF/PICSEL
Płatki owsiane Są bogate w beta-glukan, czyli rozpuszczalny błonnik, który oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów cholesterolu. Zmniejsza też poziom hormonu głodu, chroniąc przed podjadaniem oraz spowalnia proces przyswajania cukrów i wchłaniania tłuszczu. Już 3/4 szklanki płatków owsianych dziennie może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 20 procent. Rozpoczynaj dzień od miseczki płatków ze świeżymi lub suszonymi owocami oraz migdałami, orzechami, pestkami dyni, słonecznika, ziarnami sezamu. Jedz je także na kolację, bo ułatwiają zasypianie.
Płatki owsiane Są bogate w beta-glukan, czyli rozpuszczalny błonnik, który oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów cholesterolu. Zmniejsza też poziom hormonu głodu, chroniąc przed podjadaniem oraz spowalnia proces przyswajania cukrów i wchłaniania tłuszczu. Już 3/4 szklanki płatków owsianych dziennie może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 20 procent. Rozpoczynaj dzień od miseczki płatków ze świeżymi lub suszonymi owocami oraz migdałami, orzechami, pestkami dyni, słonecznika, ziarnami sezamu. Jedz je także na kolację, bo ułatwiają zasypianie. 123RF/PICSEL
Migdały Redukują poziom złego cholesterolu i podwyższają stężenie dobrego, ponieważ zawierają dużo witaminy E, błonnika i kwasów omega-3. Są bezpieczną przekąską, bo mimo wysokiej kaloryczności, garść dziennie nie spowoduje przyrostu wagi. Przeciwnie, migdały pomogą Ci pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, zwłaszcza z brzucha, ponieważ poprawiają przemianę materii.
Migdały Redukują poziom złego cholesterolu i podwyższają stężenie dobrego, ponieważ zawierają dużo witaminy E, błonnika i kwasów omega-3. Są bezpieczną przekąską, bo mimo wysokiej kaloryczności, garść dziennie nie spowoduje przyrostu wagi. Przeciwnie, migdały pomogą Ci pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, zwłaszcza z brzucha, ponieważ poprawiają przemianę materii. 123RF/PICSEL
Tłuste ryby Szczególnie morskie są bogate w kwasy omega-3 chroniące przed miażdżycą. Jedz je minimum raz w tygodniu. Ale nie smażone – przyrządzaj je na parze lub w piekarniku. Od czasu do czasu sięgaj też po wędzone czy marynowane. Dania rybne podawaj np. z gruboziarnistą kaszą oraz warzywami polanymi tłoczonym na zimno olejem roślinnym lub oliwą z oliwek – one również dostarczą kwasów omega-3, a do tego także wielu witamin i minerałów.
Tłuste ryby Szczególnie morskie są bogate w kwasy omega-3 chroniące przed miażdżycą. Jedz je minimum raz w tygodniu. Ale nie smażone – przyrządzaj je na parze lub w piekarniku. Od czasu do czasu sięgaj też po wędzone czy marynowane. Dania rybne podawaj np. z gruboziarnistą kaszą oraz warzywami polanymi tłoczonym na zimno olejem roślinnym lub oliwą z oliwek – one również dostarczą kwasów omega-3, a do tego także wielu witamin i minerałów. 123RF/PICSEL
Czosnek i cebula Dzięki allicynie, substancji odpowiedzialnej za ostry zapach i smak, warzywa te działają korzystnie na naczynia krwionośne. Poprawiają ich elastyczność i usprawniają przepływ krwi. Zapobiegają tworzeniu się złogów w tętnicach i rozpuszczają już istniejące, co zmniejsza ryzyko udaru. Oczywiście pod warunkiem, że na stałe włączysz je do diety. Wystarczy jeden ząbek czosnku oraz pół średniej cebuli dziennie. Najzdrowsze są surowe, ale jeśli Ci szkodzą, jedz duszone, gotowane lub sparzone wrzątkiem. Są wówczas lżej strawne.
Czosnek i cebula Dzięki allicynie, substancji odpowiedzialnej za ostry zapach i smak, warzywa te działają korzystnie na naczynia krwionośne. Poprawiają ich elastyczność i usprawniają przepływ krwi. Zapobiegają tworzeniu się złogów w tętnicach i rozpuszczają już istniejące, co zmniejsza ryzyko udaru. Oczywiście pod warunkiem, że na stałe włączysz je do diety. Wystarczy jeden ząbek czosnku oraz pół średniej cebuli dziennie. Najzdrowsze są surowe, ale jeśli Ci szkodzą, jedz duszone, gotowane lub sparzone wrzątkiem. Są wówczas lżej strawne. 123RF/PICSEL
Warzywa i owoce Zarówno świeże, jak i mrożone chronią tętnice przed złogami w naczyniach krwionośnych. Dodawaj je do każdego posiłku, jedz na przekąskę, na deser. Warzywa strączkowe są doskonałym źródłem błonnika, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Zielonolistne, jak np. sałata, szpinak, jarmuż czy kapusta, mają mnóstwo witamin i mikroelementów, chroniących przed rozwojem miażdżycy. Zaś owoce, dzięki dużej zawartości antyoksydantów, hamują utlenianie złego cholesterolu.
Warzywa i owoce Zarówno świeże, jak i mrożone chronią tętnice przed złogami w naczyniach krwionośnych. Dodawaj je do każdego posiłku, jedz na przekąskę, na deser. Warzywa strączkowe są doskonałym źródłem błonnika, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Zielonolistne, jak np. sałata, szpinak, jarmuż czy kapusta, mają mnóstwo witamin i mikroelementów, chroniących przed rozwojem miażdżycy. Zaś owoce, dzięki dużej zawartości antyoksydantów, hamują utlenianie złego cholesterolu. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?