Sześć sposobów na pozbycie się wzdęć i gazów
To powszechny, ale krępujący problem. Sprawdź, jak szybko i skutecznie się z nim uporać.
1. Ruszaj się
Spacer pobudzi pracę jelit i pomoże wypchnąć gazy. Zrób serię przysiadów, jeśli ci dokuczają. Albo ćwiczenie: postaw krzesło tak, by oparcie przylegało do ściany, usiądź na nim w lekkim rozkroku i staraj się obrócić tylko tułów i głowę w prawo, tak by dłońmi dotknąć ściany. Pozostań w tej pozycji kilka sekund, potem zrób to samo w lewo - powtórz 6 razy. Pomocny będzie również masaż - rozcieraj dłonią okolice pępka, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, najpierw lekko, potem zwiększ nacisk.
2. Napary z ziół
Przygotuj leczniczą mieszankę - rozgnieć w moździerzu 30 g owoców kolendry i po 20 g kopru włoskiego i kminu. Łyżeczkę proszku zalej szklanką wrzątku, przykryj i odstaw na kwadrans do zaparzenia. Wypijaj po jedzeniu. Pomocne będą też napary ze sproszkowanych owoców anyżu, korzenia arcydzięgla, kłączy tataraku czy liści szałwii. Działają wiatropędnie i rozkurczowo, dzięki czemu łagodzą przykre dolegliwości.
3. Mikstura z imbiru
Korzeń tej rośliny to skuteczne antidotum na wzdęcia. Drobno posiekaj kawałek (2-3 cm), wrzuć do szklanki, zalej gorącą wodą, przykryj i zostaw do zaparzenia na ok. 5 minut. Dodaj sok z cytryny, a jak trochę przestygnie - odrobinę miodu. Dobrze wymieszaj i wypij. Możesz też żuć starty imbir, by usprawnić trawienie i pozbyć się wzdęć. Albo wyciśnij sok z korzenia tej rośliny i łyżkę rozpuść w szklance ciepłej wody. Pij dosłodzony cukrem.
>>>Jakie przyprawy zapobiegają gromadzeniu się gazów i wzdęciom? Dowiesz się na kolejnej stronie>>:
4. Nasiona chia
Szałwia hiszpańska, która jest bogatym źródłem błonnika, reguluje wypróżnienia i oczyszcza jelita, a tym samym zapobiega wzdęciom. By jeszcze bardziej wzmocnić jej korzystne działanie, przygotuj miksturę. Pokrój jabłko (nie obieraj go ze skórki!), zblenduj, dodaj szklankę wody i łyżkę miodu. Gdy zyskasz gładką konsystencję, wsyp po łyżce nasion chia i siemienia lnianego. Dokładnie wymieszaj i pij raz dziennie przez 3 tygodnie.
5. Przyprawy
Nie tylko pięknie pachną i nadają potrawom smak, ale też zapobiegają gromadzeniu się gazów i wzdęciom. Do mięs dodawaj więc gałkę muszkatołową, a do potraw tłustych i ciężkostrawnych stosuj majeranek, który świetnie wspomaga trawienie. Jeśli do sałatek, zapiekanek, ryb, spaghetti i pizzy dosypiesz - koniecznie już po obróbce termicznej - oregano, nie będziesz się uskarżała po zjedzeniu na gazy i wzdęcia. Zupy i sosy przyprawiaj szałwią, a sałatki owocowe i desery - miętą. Do duszonych warzyw dodawaj cząber, bazylię, liście laurowe lub tymianek.
6. Biała gorczyca
Wzdęcia może złagodzić zimny wyciąg z gorczycy białej. Rozgnieć 2 łyżeczki jej ziaren i zalej szklanką wody. Pozostaw na około 10 godzin, na noc, w ciepłym miejscu. Podziel na trzy części i pij przed każdym posiłkiem - pod warunkiem że nie masz nadżerek ani stanu zapalnego w przewodzie pokarmowym. Dbaj o odpowiednie nawyki - przy jedzeniu staraj się nie łykać dużo powietrza (tak tworzą się gazy) i unikaj produktów, które wzdymają: np. roślin strączkowych.
Zobacz także: