Szlaban na słodkie

Trudno ci odmówić sobie czegoś słodkiego? Poznaj pięć powodów, dla których warto unikać cukru!

 
 poboczem.pl
Słodycze tylko pozornie poprawiają samopoczucie
 © Panthermedia

1. Wywołuje depresje

Cukier jest produktem pozbawionym witamin i składników odżywczych. Co więcej, organizm trawiąc cukier, pobiera te brakujące składniki ze swoich zasobów. W ten sposób tracimy np. duże ilości witamin z grupy B, co zakłóca pracę układu nerwowego i sprzyja depresji.

2. Przyspiesza rozwój raka

Pogarsza stan komórek organizmu i znajduje się na tzw. „czarnej” liście produktów kancerogennych tj. sprzyjających tworzeniu się i rozwojowi komórek nowotworowych.

3. Osłabia odporność organizmu

Przyczynia się do infekcji bakteryjnych i wirusowych. Gdy w naszej krwi znajduje się zbyt dużo cukru, bakterie mają korzystniejsze warunki, by się rozmnażać – dobrze czują się w środowisku kwaśnym, któremu sprzyja nadmiar cukru w diecie.

4. Jest przyczyną próchnicy

Znajdujący się w ustach pewien typ bakterii przekształca cukier w kwas osłabiający szkliwo. Stąd już tylko krok od wizyty u stomatologa.

5. Sprzyja nadwadze

Cukier to tylko puste kalorie! Po zjedzeniu słodyczy dostajesz szybki zastrzyk energii, ale bardzo szybko potem stajesz się znów głodna.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas