Reklama

Szlaban na słodkie

Trudno ci odmówić sobie czegoś słodkiego? Poznaj pięć powodów, dla których warto unikać cukru!

1. Wywołuje depresje

Cukier jest produktem pozbawionym witamin i składników odżywczych. Co więcej, organizm trawiąc cukier, pobiera te brakujące składniki ze swoich zasobów. W ten sposób tracimy np. duże ilości witamin z grupy B, co zakłóca pracę układu nerwowego i sprzyja depresji.

2. Przyspiesza rozwój raka

Pogarsza stan komórek organizmu i znajduje się na tzw. „czarnej” liście produktów kancerogennych tj. sprzyjających tworzeniu się i rozwojowi komórek nowotworowych.

3. Osłabia odporność organizmu

Reklama

Przyczynia się do infekcji bakteryjnych i wirusowych. Gdy w naszej krwi znajduje się zbyt dużo cukru, bakterie mają korzystniejsze warunki, by się rozmnażać – dobrze czują się w środowisku kwaśnym, któremu sprzyja nadmiar cukru w diecie.

4. Jest przyczyną próchnicy

Znajdujący się w ustach pewien typ bakterii przekształca cukier w kwas osłabiający szkliwo. Stąd już tylko krok od wizyty u stomatologa.

5. Sprzyja nadwadze

Cukier to tylko puste kalorie! Po zjedzeniu słodyczy dostajesz szybki zastrzyk energii, ale bardzo szybko potem stajesz się znów głodna.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: słodycze | cukier
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy