Szlaban na słodkie
Trudno ci odmówić sobie czegoś słodkiego? Poznaj pięć powodów, dla których warto unikać cukru!
1. Wywołuje depresje
Cukier jest produktem pozbawionym witamin i składników odżywczych. Co więcej, organizm trawiąc cukier, pobiera te brakujące składniki ze swoich zasobów. W ten sposób tracimy np. duże ilości witamin z grupy B, co zakłóca pracę układu nerwowego i sprzyja depresji.
2. Przyspiesza rozwój raka
Pogarsza stan komórek organizmu i znajduje się na tzw. „czarnej” liście produktów kancerogennych tj. sprzyjających tworzeniu się i rozwojowi komórek nowotworowych.
3. Osłabia odporność organizmu
Przyczynia się do infekcji bakteryjnych i wirusowych. Gdy w naszej krwi znajduje się zbyt dużo cukru, bakterie mają korzystniejsze warunki, by się rozmnażać – dobrze czują się w środowisku kwaśnym, któremu sprzyja nadmiar cukru w diecie.
4. Jest przyczyną próchnicy
Znajdujący się w ustach pewien typ bakterii przekształca cukier w kwas osłabiający szkliwo. Stąd już tylko krok od wizyty u stomatologa.
5. Sprzyja nadwadze
Cukier to tylko puste kalorie! Po zjedzeniu słodyczy dostajesz szybki zastrzyk energii, ale bardzo szybko potem stajesz się znów głodna.