Szparagi pomagają schudnąć
Białe, zielone lub fioletowe.
Szparagi wciąż uważa się za warzywa wykwintne. A przecież jadano je w Polsce już w XVIII wieku. Wzmianka o nich znalazła się nawet w "Panu Tadeuszu".
Występowanie
Można je spotkać rosnące dziko. Uprawne pojawiają się wiosną. Znane są szparagi białe (uprawiane w Polsce), zielone (popularne we Francji) oraz fioletowe. Białe są smaczniejsze, a zielonych przed gotowaniem nie trzeba obierać.
Szparagi nie dostarczą nam zbyt wielu kalorii, 100 g ma tylko ok. 20 kcal. Zawierają sporo białka, są źródłem witamin (C, K, z grupy B), fosforu, magnezu, żelaza, selenu oraz potasu. Szparagi mają działanie lekko przeczyszczające i moczopędne. Zaleca się nawet picie wody po ich gotowaniu, ponieważ to pobudza układ trawienny.
Kto powinien unikać?
Osoby cierpiące na dnę moczanową oraz kamicę nerkową powinny jeść szparagi wyjątkowo rzadko. Warzywo to zawiera puryny, które przyczyniają się do tworzenia w organizmie kwasu moczowego.